Magyar élő legendák lépnek fel Londonban - interjú Benkő Lászlóval és Müller Péter Sziámival 1

Április végén világklasszis muzsikusok, igazi élő legendák lépnek fel a negyedik születésnapját ünneplő Rosemary Organic Hungarian étteremben: az Omega együttes alapítójának, Benkő Lászlónak új zenekara, a Budapest Gold Stars és a Müller Péter Sziámi nevével fémjelzett Sziámi AndFriends. A két zseniális zenészt a programról, a londoni magyar közösségről, és Londonhoz való kötődésükről is kérdeztük.

Az Omega együttes alapítójának és oszlopos tagjának, Benkő Lászlónak új együttesében, a Budapest Gold Starsban négy kitűnő, a maga műfajában világklasszis muzsikus zenél közösen. Igazi billentyűs örömzene a balkáni népzenétől a klasszikus zenén, klezmeren és jazz-en át egészen a rock zenéig, a Budapest Gold Stars élő legendáival.

Magyar élő legendák lépnek fel Londonban - interjú Benkő Lászlóval és Müller Péter Sziámival 3

Az április 20-i koncert valódi zenei csemege a Rosemary Organic Hungarian étteremben. Benkő László, az Omega billentyűse, Szakcsi Lakatos Béla, az európai jazz megkerülhetetlen alakja, Jávori Ferenc „Fegya”, a Budapest Klezmer Band vezetője külön-külön is rabul ejtik közönségüket, de most olyan produkcióra készülnek, amelyre kevés példa akad a koncert színtereken. A költőként, énekesként, rendezőként és ötletgazdaként egyaránt bravúros Müller Péter Sziámi személye pedig önmagában is garanciát nyújt arra, hogy az est mindvégig lenyűgöző és szórakoztató legyen.

Április 25-én pedig Müller Péter Sziámi saját zenekarával, a Sziámi AndFriends nevű formációval tér vissza. Az Élet és Irodalom szerint „Magyarország egyik legjobb koncertzenekara”  immár hatodik éve koncertezik. Ez idő alatt 3 lemezt készítettek új dalokkal, de emellett az underground zenei hagyományok őrzői is.

HunNglia: Miért szeretnek Londonban fellépni, van-e ennek külön jelentősége?

Benkő László: Nekünk London egész életünk során a zenei világ fővárosa volt és a mai napig is ezt jelenti. Épp ezért mindig kiemelt élmény és boldogság itt koncertezni, mivel ez a világ pezsgő zenei életében való aktív részvételünket is jelenti egyben.

Müller Péter Sziámi: Minden zene, amin felnőttünk, és amiket a mai napig etalonnak tartunk, az Angliából jött. Londonnal kapcsolatban soha nem fogom elfelejteni például az Amy Winehouse-zal való camdentowni találkozást, illetve az Uppert Street-i kocsmák koncertélményeit.

HuNglia: Készülnek-e különleges programmal erre az estre?

Benkő László: A Budapest Gold Stars önmagában egy érdekes, különleges formáció. A zenei élet különböző stílusait képviseljük és ebben a formációban azt tudjuk megmutatni, hogy e sokszínűségből hogyan tudunk kapcsolatot teremteni, hogyan tudjuk egymást a zenében “megsimogatni”.

Magyar élő legendák lépnek fel Londonban - interjú Benkő Lászlóval és Müller Péter Sziámival 4

Müller Péter Sziámi: Nagyon nagy a repertoárunk. A Müller Péter Sziámi AndFriends zenekarnál a programot mindig igyekszünk ahhoz igazítani, hogy hol játszunk, milyen közönség előtt – és persze az aktuális hangulatunk is megjelenik a dalok kiválasztásában. Londonban biztosan játszani fogunk a klasszikusokból és a legújabb dalokból is, azok közül, amik most készülnek a következő lemezre.

A Budapest Gold Stars koncertre a dalok sokszínűsége lesz jellemző, a francia sanzontól a rockig – ezekből, illetve instrumentális highlightokból és versekből állítjuk össze a műsort. A Budapest Gold Stars koncertek számomra mindig különleges élmények, három ilyen nagyszerű billentyűssel fellépnem igazi megtiszteltetés, egyben unikális találkozás.

HuNglia: Milyennek találják a londoni magyar közönséget?

Benkő László: Az évek során sokban változott a közönség, amely változást a zenénkben is szeretnénk követni. Már jobban meg tudjuk mutatni a kinti nagyközönségnek, ami innen, Magyarországról megmutatható. Kitárultak a lehetőségek és ez a zenei palettát is színesebbé teszi.

Müller Péter Sziámi: Örömünkre és meglepetésünkre az eddigi londoni koncerteken a nagyrészt magyar közönség mellett nem magyarok is voltak szép számmal. A lényeg mindig a találkozásban van. Olyan is volt, hogy Spanyolországból a koncert miatt utazott Londonba egy magyar házaspár, mellettük meg új-zélandi vendég foglalt helyet.

Voltak már London egyetlen magyar éttermében, a Rosemary-ben?  

rosemary londoni magyar étterem

Benkő László: Én személyesen még nem voltam a Rosemary-ban, de barátaimtól, rokonaimtól olyan jókat hallottam a helyről, hogy nem is volt kérdés, hogy elvállaljuk a felkérést.

Müller Péter Sziámi: Egy csodás este emlékét őrizzük. Szívélyes, barátságos, mégis szellemi légkörbe csöppentünk.

A Budapest Gold Stars április 21-én, a Sziámi AndFriends 25-én koncertezik a Rosemary Organic Hungarian Restaurant-ban, március 30-án pedig az étterem 4. születésnapi bulija lesz a Folktone banddel. Az eseményekre asztalt foglalni itt lehet.

Megosztás