Dr. Szegedi László jogász 53 évesen kezdett tavaly új életet Angliában londoni munkásként, és fiatalodott 20 évet. Nemrég az RTL Klubnak beszélt a tapasztalatairól.

image_10225969_16-9

2014. szeptember végéig volt az Országos Széchenyi Könyvtár jogi vezetője Dr. Szegedi László, jelenleg egyszerű gyári munkásként dolgozik Angliában egy csomagolóüzemben. Az 53 éves férfi London elővárosában él feleségével. Szegedi nemrég írt levelet az RTL Klub Fókusz című műsorának, amikor azt olvasta, hogy Orbán Viktor szerint az EU-n belül nem beszélhetünk kivándorlásról, ennek kapcsán kereste meg a csatorna.

“Nem értettem, ha ugyanazon gazdasági térségben mozgok, miért kell ehhez leadnom a személyi igazolványomat?” – nyilatkozta a műsorban. Elmondása szerint a debreceni kormányhivatalban először nem engedték, hogy kijelentkezzen az állandó lakcíméről, majd közölték, hogy adja le az okmányát.

A váltásának okairól azt mondta, szerinte a 40-45 éves korosztály számára Magyarországon nincsenek perspektívák. Nem tudja felhasználni a tapasztalatait, ha váltani szeretne, vagy újabb területen kipróbálni magát, és egy életpályát sem lehet felépíteni Magyarországon. Ennek oka szerinte, hogy előre nem kiszámítható módon változnak a gazdasági és politikai feltételek itthon. És az sem mellékes, hogy jogi vezetőként itthon nem sokkal több, mint 200 ezer forintot vitt haza, Londonban gyári munkásként átszámítva 800 ezerrel (ez az adat egy munkás fizetéséhez képest soknak hangzik, bár lehet, hogy másik munkája is van, vagy rengeteget túlórázik) gazdálkodhat.

A férfi amúgy jól érzi magát, “olyan mintha az ember fiatalodott volna 20 évet. Belekerült egy multikulturális, nagyon európai közegbe. Nemcsak én, hanem nagyon sok angliai magyar is így érzi ezt.” – tette hozzá.

Szegedi szerint nem igaz, hogy külföldön minden sokkal drágább lenne, mivel ő egyáltalán nem ezt tapasztalja. A helyi piacon átszámítva 80-85 forintért kap egy kiló burgonya, 125-ért egy kiló hagymát, a tej és a kenyér olcsóbb, mint Budapesten.

A műsorban idéztek egy statisztikát is, mely szerint tavaly már kb. 500 ezer magyar élt külföldön, akik 2013-ban 2,166 milliárd dollárt, azaz kb. 550 milliárd forintot utaltak haza a fizetésükből. Ez nagyjából fele annak a számnak, amit évente a teljes magyar lakosság fizet be személyi jövedelemadóként itthon.

Ha máskor is szeretnél friss, angliai magyaroknak szóló híreket olvasni, nyomj egy Like-ot:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”500″ box_height=”185″ colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″ ]

Csatlakozz facebook csoportunkhoz: https://www.facebook.com/groups/319485078225041/

Forrás: http://rtl.hu/rtlklub/fokusz/erdemes-itthon-maradni