A londoni metró vonalain az utóbbi években bekövetkezett fejlesztéseket néztük meg és érdekességként csatoltunk hozzá egy csipetnyit a jövőbeli tervekből is.

londoni metró 1

A londoni metróhálózaton a 2007-2008-as adatokat összehasonlítva a 2011-2012-es adatokkal megállapítható, hogy 40%-al javult a járatok menetidejének betartása. A számok szerint 2015-re a 2011-es adatokhoz képest további 30%-os javulás várható.

Az elmúlt időszak leglényegesebb fejlesztései:

 • A King Cross St Pancras hatalmas átalakításon ment keresztül, tekintettel az állomás forgalmi jelentőségére, méretét megnégyszerezték.
 • 47 új metró kocsi kezdte meg a közlekedést a District, Circle és a Hammersmith & City vonalon.
 • Már nem kell lépcsőznünk Blackfriars, Farringdon, Green Park és a Paddington metróállomásokon sem.
 • További 66 állomáson szabadultak meg a lépcsőktől.
 • 150 állomáson már van WiFi
 • Fejlesztették a Nothern line vonalát, így London legforgalmasabb vonala 20%-al növelte kapacitását.

Az Embankment állomáson négy új mozgólépcső kezdte meg a működését. Egyedi, megbízható gépek melyek zavartalan működése évtizedekig biztosított. Látvány tekintetében is frissült az állomás, hiszen újracsempézték, és festették a belső teret, így téve modernebbé, vidámabbá az állomás arculatát.
Biztonsági kamerákat is elhelyeztek a további újítások mellett.

A Tottenham Court Road állomás új bejáratot kapott és bővítették a központi termét is.

londoni metró 2

Central Line

A Chancery Lane állomás is fel lett újítva. Az egész állomás sokkal szebb, modernebb látványt nyújt, na és persze itt is többféle biztonsági és védelmi rendszer lett újratelepítve.

A reggeli csúcsforgalom idején, a középső vonalon óránként 34 metró kocsi halad végig, Nagy-Britannia legforgalmasabb vonalán, ahol az utasoknak legfeljebb két perc a várakozási idejük.

Nem csak a csúcsforgalomra voltak tekintettel, hanem a hétvégi és az esti járatok számát is megnövelték.

2012-ben a vonalon haladó mind a 85 metrókocsiban található ülések háttámláit, párnáit is kicserélték. Ezt a fejlesztést a jövőben minden egyes vonalon tervezik végrehajtani.

Természetesen nem csak belül, a kocsik külső állapotán is javítottak az elmúlt években. A modern frissítések egyik lépése volt, hogy ablakok és körülbelül mintegy 250 karosszéria elem cserélődött ki.

Circle Line
District line
Hammersmith & City Line

Jelentős változtatások voltak és vannak itt is tervben, hiszen itt több mint 150 éve nem történt jelentős fejlesztés.

 1. 2009-ben felülvizsgálták, majd megduplázták a kocsik számát a Hammersmith vonalon.
 2. Készülőben van 133 tágas, kényelmes, légkondicionált kocsi.
 3. Ebben az évtizedben szükség van új jelzőrendszer bevezetésére, utak javítására és más nagyobb munkálatokra.

Blackfriars Station

Ezen a vonalon még 2012 februárjában befejeződtek a munkálatok. Modern állomás benyomását kelti és persze itt sem kell lépcsőznünk.

Új, hosszabb metrók kaptak szerepet, ezen vonalon. A tervek szerint 2016-ra az összes régit, új modell váltja fel.

Az új szerelvények előnyei, hogy szélesebb lesz az ajtó és a padló is belül, így könnyebb lesz kerekes székkel utazni benne, továbbá légkondicionáltak és biztonsági kamerával felszereltek lesznek.

Jubilee line

A 2011-ben elkészült új jelzőrendszernek köszönhetően a növekvő utas szám ellenére minden megtett úton immár 2 percet spórol. Így óránként 30 járat képes közlekedni.  A 30 járat pedig összesen 12 500 embert tud szállítani. Egyébként itt már bővítették a járatok számát a hétvégékre is.

Metropolitan line

Ezen a vonalon már teljesen új, légkondicionált járatok állnak az utasok rendelkezésére. Kijelzők teszik izgalmasabbá, folyamatos állomás jelentések és biztonsági rendszer pedig kellemesebbé az utazást.

Piccadilly line

Új menetrend került bevezetésre 2014. május 18-tól. A növekvő igényeknek eleget téve hétköznap és szombat esténként sűrítették a menetrendet.

A Finsbury Park állomáson 2 csigalépcső, a Gloucester Road állomáson pedig felvonók kerültek telepítésre.

Viktória line

Hála az új jelzőberendezéseknek kevesebb, mint két percet kell várni a következő metróra. Óránként 34 járattal találkozunk. Ami azt jelenti, hogy csúcsidőben óránként több mint 10.000 utas utazik ezen a vonalon.

Nem csak a hétköznapokon nőtt a járatok száma. Szombaton 12:30 és 18:30 között 24-ről 27-re nőtt a földalattiak száma. Vasárnap 09:00 és 22:00 között pedig 24 alkalommal szállhatnánk be óránként a metrókocsikba.

s7-stock-shell

Tervezett nagyobb fejlesztések

Új metrókocsik vásárlását tervezik, melyek erős hangsúlyt fektetnek majd az utasok kényelmére és a hatékony térkihasználásra. Újítás lesz a szélesebb ajtó, a széles folyosó, a nagyobb belmagasság, különböző biztonsági funkciók, és a nyomógombos segélykérő. Több hely lesz a tolókocsis utasok és a poggyászok számára is.

2030-ra London népessége 8.4 millióról előreláthatólag mintegy 10 millióra fog emelkedni. Ennek érdekében metróvonalak további újítására, fejlesztésére lesz szükség.

the-new-tube-for-london_0006---w-1170_h-656_zc-1_q-60

A tervezet egyik lépése, hogy a könnyebb utazás érdekében bővítik, frissítik, fejlesztik a jegykiadó automaták szoftvereit. Ezáltal sokkal gördülékenyebb lesz a jegyvásárlás menete.

A 2012 –es londoni olimpia alkalmával utazni kívánó embertömeg adott egyértelmű választ a fejlesztőknek, hogy eljött a bővítés ideje. Magasabb személyzetszám, és nagyobb mértékű vevőtájékoztatás könnyítheti meg a későbbiekben az utazást.

Természetesen nem villámcsapásként egyik napról a másikra következnek be ezek az újítások. A fejlesztés folyamatos tempóban fog haladni.
Nem csak a járatok közlekedésének gyakoriságában lesz tapasztalható a változás, hanem egyéb technikai újítások is észlelhetők lesznek. Ilyen újításnak számíthatnak például a légkondicionált metrók és minden állomáson elérhető WiFi.

2015 szeptemberétől hétvégente éjjel is járni fognak a metrók számos főbb vonalon. Szeretnék, növeli a metrók kapacitását és csökkenteni a késések számát. Továbbá minden állomáson ügyfélszolgálat is működne.

Információs központok a turisták számára

Minden egyes állomáshelyen találunk majd ügyfélszolgálatot, ahol a jegyvásárlás mellett bővebb információt is kaphatunk az útirányokkal, az utazási idő hosszával, és visszatérési lehetőségekkel kapcsolatban. Ezeken a helyeken reptéri járatokra, de még a városban aktuális szórakoztató műsorszámokra, és eseményekre is lehet majd jegyet váltani.
2015 nyarától a Visitor Information Centerek a következő helyeken már megtalálhatóak lesznek:

 • Kings Cross St. Pancras
 • Liverpool Street
 • Victoria
 • Heathrow Terminal 1, 2, 3
 • Euston
 • Paddington

A jegyvásárlásban is lesznek fejlesztések. Újabb, fejlettebb típusú jegykiadó automaták telepítését tervezik. Ezek érintőkijelzős automaták lesznek, amelyek felhasználó barát módon, egyszerű és érthető menüpontokba szedve segítenek megvásárolni a megfelelő jegyet, vagy bérletet. Továbbá szeptember 16-tól a tervek szerint a contactless kártyák is mindenhol bevezetésre kerülnek majd. Elég lesz csak a bankkártyát a kapura helyezett hártyaolvasóhoz érinteni.

Ha máskor is szeretnél friss, angliai magyaroknak szóló híreket olvasni, nyomj egy Like-ot:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”500″ box_height=”185″ colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″ ]

Csatlakozz facebook csoportunkhoz: https://www.facebook.com/groups/319485078225041/

Forrás: http://www.tfl.gov.uk/campaign/tube-improvements/what-we-ve-done