Sok újdonság várható 2015-ben a londoni közlekedést illetően, ugyanis a város lakosságának száma egyre növekszik, és az egyben azt is jelenti, hogy a városban egyszerre közlekedő emberek száma is emelkedik. Az utóbbi években az utak és tömegközlekedési eszközök érezhetően egyre jobban le vannak terhelve, így ez egy állandó probléma és egyben megoldandó feladat lett.

NTfL-Exterior-Outdoor-Dawn_021014

Főbb pontok a londoni közlekedésben várható változásokról:

  • Bemutatták az új metrókat
  • A Central line egész évben nem áll meg Tottenham Court Road megállónál felújítások miatt
  • A 2015-ös napi jegyek a feltöltögetős (pay as you go) utasoknak kedveznek
  • Szeptembertől hétvégén lesznek éjszakai metrójáratok
  • Dél-Londonban megkezdődik a sofőr nélküli autók tesztelése
  • Egyszerűbb lesz a bérelhető Barclays biciklik használata és bérlése
  • Felmerült az autómentes vasárnapok bevezetésének ötlete
  • 500 új busz érkezik Londonba

Új metrószerelvények

A TfL bemutatta az új metrószerelvényeket, melyek ötvözik a látványt és a funkcionalitást. Az új metrókon szélesebb ajtók, több férőhely és légkondicionáló is lesz. Az utasok így gyorsabban tudnak fel és leszállni, és az utazás minősége is javulni fog. Az új metrók már alkalmasak lesznek a vezető nélküli működtetésre is.

A tervek szerint 250 új szerelvény érkezik majd Londonba. Az új járművek költsége meghaladhatja a 2 milliárd fontot is. Először a Piccadilly, Central, Bakerloo és Waterloo & City vonalakon fogják hadrendbe állítani őket, ahol 25-60%-kal is növelhetik az egységnyi idő alatt szállított utasok számát. Az egyetlen probléma a projekttel, hogy hogy idén még biztosan nem valósul meg, csak a terveket mutatták be.

A Central Line január 3-tól nem áll meg a Tottenham Court Road Station-nél

A Central Line járatai január 3-tól kihagyják a Tottenham Court Road megállót egészen december közepéig, felújítások és átépítés miatt. Akinek a Central line-t kell használnia, annak a két alternatíva Oxford Circus (500m) vagy Holborn (400m). Aki a Northern line járataira akar átszállni, az pedig kénytelen lesz vagy Bank station-nél, vagy valahol máshol átszállnia sajnos. A jó hír, hogy mikor elkészül, a megálló sokkal jobb lesz, mint volt. Új liftek és kijáratok épülnek, hogy mindenki számára könnyebben megközelíthető legyen.

Csökkennek a Pay As You Go napi limitjei a londoni töegközlekedésben

Jó hír azoknak, akik nem bérletet szoktak vásárolni, hanem töltögetik az Oyster kártyájukat. A csúcsidő és a nem csúcsidő közti különbség eltörlésre kerül, és helyette egy ár lesz, ami sok esetben mindkét eddigi árnál alacsonyabb lesz. Ez azok számára lesz igazán jó, akik nem állandó napokon, vagy nem teljes munkaidőben dolgoznak, és nem veszik meg a heti vagy havi bérletet.

2015fares

A heti bérletek ára kb. 2.5%-ot fog emelkedni, az egy utazásra szóló jegyek árai pedig átlagosan 10p-vel mennek feljebb. A buszjegyek ára 5p-vel nő £1.50-re, de a napi limit marad £4.40.

Bevezetik 2015-től a hétvégén éjjel is közlekedő metrókat

NTfL-Exterior-Outdoor-Night_021014

Sok ember álma vált valóra, amikor London polgármestere bejelentette, hogy 2015 szeptember 12-től éjszakai metrószerelvények állnak majd a bulizók rendelkezésére minden pénteken és szombaton.

Az éjszakai buszjáratok használata 270%-kal emelkedett 2000 óta, így nem csoda, hogy az éjszakai metró aktuálissá vált. A számítások szerint az éjszakai metróval a hazaút átlagosan 20 perccel lesz rövidebb mindenki számára.

Első körben a Jubilee, Victoria, Piccadilly, Central és Northern Line vonalain kerül majd bevezetésre a szolgáltatás.

Egyszerűsödik a bérelhető Barclays biciklik bérlésének rendszere

cyclehire_151214

Január 2-től kevésbé lesz komplikált a Barclays biciklik kölcsönzése. A TfL egyszerűsíti a bérleti díjak struktúráját, bár ennek köszönhetően valamelyest drágulni fognak a rövidebb utak. A 24 órás alapdíj 2 font lesz, majd az ingyenes első fél óra után, minden további 30 perc 2 fontba kerül majd. Ha valaki 1 órára akarja bérelni a biciklit, akkor az mostantól 3 helyett 4 fontot fizet majd érte, de ha mondjuk, 3 órára szeretné használni, akkor 17 font helyett csak 12 fontot kell majd érte fizetni.

Autómentes vasárnapok

Boris Johnson, polgármester elmondta, hogy mégis fontolóra vette az autómentes vasárnapok bevezetésének tervét, ez ugyanis a város szennyezettségét nagyban csökkenthetné. A statisztikák szerint jelenleg 4300 ember hal meg évente Londonban a levegő szennyezettsége miatt, és ez 2020-ra 7000 környékére emelkedhet. Sokak szerint azonban, ha tovább emelik a „dugódíjat” (congestion charge) a belvárosban, ami jelenleg 11.50 font, az önmagában elegendő embert fog eltántorítani a nem túl fontos autókázásoktól.

Dél-Londonban megkezdődik a sofőr nélküli autók tesztelése

2015-ben megkezdődik a Lutz sofőr nélküli járműveinek tesztelése. A tesztvezetések lefolytatására négy helyszín került kiválasztásra. Greenwich, Bristol, Coventry és Milton Keynes lesznek azok a helyek, ahol a tesztek jövő évtől megkezdődnek. A projekt bristoli része lesz felelős annak a teszteléséért, hogy az utakat az új járművek biztonságosabbá és „dugómentesebbé” teszik-e. A greenwichi projekt lesz a felelős az automatizált vezetési rendszer teszteléséért és a 3D-s úthálózat lefejlesztéséért. Milton Keynes és Coventry területeken fog zajlani a sofőr nélküli járművek tesztelése, valamint az utakba és környező épületekbe beépítendő, a navigációt segítő eszközök fejlesztése és tesztelése. A tesztek várhatóan 18 – 36 hónapot fognak igénybe venni és 2015 január 1-én fognak megkezdődni.

Londonban már használnak sofőr nélküli autókat, méghozzá Heathrow repterén:

Új buszok érkeznek Londonba

Egy 200 millió fontos befektetés keretein belül szeretné London a buszhálózatát és a szolgáltatás minőségét javítani ez elkövetkezendő 5 év során. A TfL adatai szerint ugyanis az utazók naponta kétszer annyi utazást hajtanak végre busszal átlagosan, mint metróval. London buszai összesen napi 6.5 millió utast szállítanak.

nbfl-row-of-buses

Az extra buszokat a kulcsfontosságú területeken vetnék majd be, mint pl. Barking Riverside vagy Elephant and Castle. A cél a város központi részei, és a lakóövezetek közti megnövekedett forgalom támogatása. Ezek a buszok 2.9 millió plusz utazást tudnának lebonyolítani hetente. A londoni önkormányzat a buszok mellett a villamosok hálózatának bővítését is kitűzte céljai közé a következő néhány év során.

Ha máskor is szeretnél friss, angliai magyaroknak szóló híreket olvasni, nyomj egy Like-ot:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”500″ box_height=”180″ colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″ ]

Csatlakozz facebook csoportunkhoz: https://www.facebook.com/groups/319485078225041/

Forrás: http://londonist.com/2014/12/london-news-review-2014-transport-and-environment.php