Rengeteg otthon és kint élő magyart is foglalkoztat a kérdés, hogy hogyan lehet megélni, vagy esetleg az eddiginél jobban élni Angliában. A jelenlegi helyzetet és munkakeresési kilátásokat számszerűsítve összefoglaltuk kicsit, az érdekesség kedvéért, és hogy mindenki levonhassa magának a következtetéseket.

article-2228108-0473EB750000044D-100_634x375

Létminimum a szigetországban

A létminimum az az összeg, amire egy személynek feltétlenül szüksége van, hogy a létfenntartáshoz szükséges mindennapos költségeket fedezni tudja. Mivel ez az összeg az ország különböző részein eltérő, a hivatalosan megállapított összeg más Londonban, mint az ország többi részén. A hivatalosan a Living Wage Foundation által megállapított összeg jelenleg £9.15 Londonban és £7.85 az ország többi részén.

A létminimum és a minimálbér közt a különbség, hogy a létminimum csak egy elméletileg meghúzott határ, míg a minimálbér egy hivatalos keretek közt, a munkáltatóktól adott esetben kikényszeríthető minimális összeg, amit az alkalmazottaknak kötelesek megadni. A létminimum összege úgy van kikalkulálva a Centre for Research által, hogy ez az alsó határ, amit megkapva egy személy elfogadható életet képes élni az adott helyen.

Az országos minimálbér értéke jelenleg £6.50 a felnőtteknél, és £5.13 a 18-20 évesek részére, ami a londoni létminimumhoz viszonyítva… hát igen, mintha kicsit kevesebb lenne.

Néhány érdekes adat a fizetésekről a brit statisztikai hivataltól:

  • az adózás előtti heti keresetek középértéke £517 volt 2013 áprilisában a teljes munkaidőben dolgozók közt, ami 2.2%-os emelkedés az egy évvel korábbi £506-os értékhez képest
  • nemek szerinti bontásban ugyanez az érték a férfiak esetében £556 volt, míg a nőknél £459
  • régiók szerinti bontásban Londonban volt a legmagasabb a heti keresetek mediánja £658-tal, míg a legalacsonyabb Észak Írországban volt £460-tal
  • az éves fizetések középértéke £27,000 volt

Eddig már több, mint 1,000 cég van akkreditálva a Living Wage Foundation által, akik vállalják, hogy legalább a létminimum eléréséhez szükséges összeget kifizetik alkalmazottaiknak Nagy-Britanniában.

discover-newcastle-upon-tyne-map

Munkakeresési kilátások

A legfrissebb adatok szerint a brit cégek továbbra is egyre több új alkalmazott felvételét tervezik, de aggályaik vannak az ország termelékenységének növekedését illetően.

A foglalkoztatottsági index márciusban 113-as értéken zárt, ami csaknem megegyezik a februárival és jóval 100 fölött van, ami azt jelenti, hogy a munkáltatók növekedést várnak, és munkahelyek teremtését tervezik. Ezt alátámasztja, hogy a munkanélküliség újabb 102,000 fővel esett, így már csak 5.7%-on áll a hivatalos adatok szerint.

A márciustól nyár elejéig terjedő időszak egyébként is mindig aktívabb, munkaerő felvétel szempontjából, így aki váltani akar, vagy kijönni szerencsét próbálni, annak most fokozottan jobb esélyei és lehetőségei lesznek.

Ha máskor is szeretnéd angliai magyaroknak szóló híreinket olvasni, nyomj egy Like-ot:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”250″ box_height=”80″ colorscheme=”light” show_faces=”0″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″][email-subscribers namefield=”NO” desc=”Hírlevelünkhöz email címed megadásával csatlakozhatsz” group=”Public”]

Csatlakozz facebook csoportunkhoz: https://www.facebook.com/groups/319485078225041/

Forrás: http://www.bbc.co.uk/news/business-32279720