Sokan úgy érzik, nem keresnek eleget, nem jönnek ki a fizetésből úgy, ahogy szeretnének, még Angliában sem. Mi lehet az oka, mi a létminimum hivatalos szintje Nagy-Britanniában, és hogy állnak a minimálbérek más EU-s tagállamokban…

web_money_istock_000014493013_large

Mi a hivatalos létminimum Nagy-Britanniában

Egy függetlenül meghatározott órabér, ami évente frissül, és azt mutatja, hogy mennyi pénzből lehet a legalacsonyabb elfogadható színvonalú életet fenntatani Nagy-Britanniában. A létminimum összege Londonban jelenleg £9.15, míg az ország többi részén £7.85. Londonban tehát a minimálbéren dolgozóknak 41%-kal, míg az ország többi részén 21%-kal kellene többet keresniük, hogy elfogadható körülményeket tudjanak teremteni maguknak.

A munkáltatók önként jelentkezhetnek, hogy csatlakoznak a létminimum fizetést biztosító vállalatok közösségéhez. Ezzel garantálják, hogy a náluk dolgozó személyek kivétel nélkül megkapják legalább a mindenkor érvényes létminimum órabérét. Az Egyesült Királyságban már több, mint 1000 cég csatlakozott a szervezethez.

Néhány nagyobb vállalat Angliában, ahol a minimálbér helyett, biztosan megkapod a létminimum órabérét:

Barclays Bank – Burberry – Chelsea FC Plc. – Goldman Sachs – HSBC Bank – ING Bank – ITV – Lloyd’s – Santander – Unicef – TfL – AVIVA

Minimálbér

A minimálbér a kormány által hivatalosan meghatározott órabér, amennyinél a dolgozók sehol nem kereshetnek kevesebbet. Jelenleg ez Nagy-Britanniában a felnőtt korúaknak £6.50, ami októberben fog £6.70-re emelkedni. Nem kell tehát matekzseninek lenni, hogy feltűnjön, hogy a közelében sem járunk annak az összegnek, amit az egész ország elismer, hogy meg kellene kapnia az embereknek, hogy jól érezzék magukat a bőrükben.

Minimálbérek az EU tagállamain belül euróba átszámolva:

minimalberek

Mint látható, az átlag nagyjából 750 EUR az EU területén belül, azonban a különbségek óriásiak. Luxemburgban a minimálbér több, mint 10-szerese a bulgár minimálbérnek.

Ráadásként, itt egy érdekes táblázat, hogy a minimálbéres órabérből melyik EU-s tagállamban hány Big Mac-et tudnál venni óránként (az adott országban):

minwagetable

Új szolgáltatásunk – Olcsóbb fogászati kezelés és Csomagszállítás: https://hungliaonline.com/shop/

Ha máskor is szeretnéd angliai magyaroknak szóló híreinket olvasni, nyomj egy Like-ot:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”250″ box_height=”80″ colorscheme=”light” show_faces=”0″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″][email-subscribers namefield=”NO” desc=”Hírlevelünkhöz email címed megadásával csatlakozhatsz” group=”Public”]

Csatlakozz facebook csoportunkhoz: https://www.facebook.com/groups/319485078225041/

Forrás: http://www.livingwage.org.uk/what-living-wage