koronavírus karácsony karantén

Nagy-Britanniában élő külföldiek millióinak és persze otthon várakozó családtagjaiknak jöhet mégis össze, hogy együtt töltsék a karácsonyt és a szilvesztert jelezte ma Grant Shapps közlekedési miniszter.

koronavírus karácsony karantén

A hírek szerint ugyanis hamarosan hivatalosan is bejelentésre kerül egy új tesztelési rendszer, amelynek köszönhetően könnyebben tud majd mindenki külföldre utazni illetve onnan visszatérni a szigetország területére, és a karanténban töltött idő is lerövidül.

Az LBC Rádiónak Mr. Shapps ezt nyilatkozta: „Azt gondoljuk, hogy a tesztelés kapacitásának, és különösen a magánszektor tesztelési kapacitásának megnövekedésével, megnyílik a lehetőség arra, hogy újra beinduljon a légi utazás, ha végre kilépünk ebből a lockdownból. Ha rövidíthetjük a karantén vagy az önelszigetelés időtartamát egy teszt után, akkor abszolút ez a helyes irány, és erről hamarosan többet is tudok majd mondani.”

Nick Ferrari műsorvezető kérdésére, hogy ez azt jelenti-e, hogy az emberek így idén karácsonykor mehetnek külföldre, ezt reagálta: „Igen, természetesen, azt remélem, hogy így lesz. Létrehoztunk egy globális utazási munkacsoportot, és ezen dolgozunk az iparág résztvevőivel, és tudományos tanácsadókkal, és nagyon közel állunk a megoldáshoz, amelyet nagyon hamar be is fogunk jelenteni.”

De világossá tette ugyanakkor, hogy ez a lépés az Egyesült Királyságban a járvány pillanatnyi helyzetétől függ majd, főleg a tegnapi „nagyon aggasztó” adatok után, különösen a halálozások növekvő számát illetően.

Úgy tudni, hogy jelenleg azon dolgoznak, hogy a karantén ideje 1 hétre, vagy akár csak öt napra csökkenthető legyen.

A karanténlistán levő országokba utazóknak egy tesztet kellene csinálniuk, és a tervek szerint, ha az negatív, akkor két nap múlva mehetnének is „dolgukra”. A tesztek jelenleg kb. 100 fontba kerülnek, de hamarosan sokkal olcsóbbá és könnyebben elérhetővé válhatnak.

A légiközlekedési ágazatot komoly csapás érte az utazási korlátozások pénzügyi hatása miatt, és többször is kérték már a szabályok enyhítését azok számára, akik negatív Covid-19 teszt eredményt tudnak lobogtatni.

A múlt héten, a repülőtér üzemeltetők szövetségének éves kereskedelmi konferenciáján elhangzott beszédében Shapps úr azt mondta: „Szeretném, ha tudnák, hogy nagyon jól haladunk a program kialakítását illetően. Ez egyetlen tesztet fog majd tartalmazni az Egyesült Királyságba való belépéskor, amelyet a magánszektor biztosít és az utasok kell majd, hogy megvásárolják maguknak, ezzel lehetővé téve számunkra az önelszigetelés jelentősen megrövidített időtartamát. A lockdown után így több ember mer majd külföldre utazni, tudván, hogy van olyan opció, amellyel lerövidíthetik a karantént.”         Forrás

Megosztás