Budapesten körülbelül 1 700 000 ember él, Debrecenben pedig valamivel több, mint 200 000 ezer. A tény, hogy Londonban mostanra szintén körülbelül 200 000 magyar állampolgár éli minden napjait riasztó tény, azért is, mert a magyarokra régebben nem volt jellemző a tömeges kivándorlás.

trianon2013l

A Euronews, a magyarok londoni életét bemutató videója szerint Debrecen és London, a magyar lakosság számát tekintve alig különbözik egymástól.

Egyre több magyar jellegzetességet értékesítő bolt működik, éttermek nyílnak magyar tulajdonosokkal, szélesednek a hagyományőrző csoportok, sőt könnyűzenei vonalon is egyre több „magyarságot” kapnak a britek.

Van olyan rockzenekar, amelynek London a székhelye, a banda pedig klasszikus magyar rockzenéket játszik a koncerteken, mint például az Edda művek. A Hunderground zenekar köztudatba való bekerülését többek közt ez a százezres nagyságrendű magyar tábor biztosítja.

Szőke Péter bútorasztalosként keresi a kenyerét. Elmondása szerint a magyar fizetésének négyszeresét keresi a szigetországban.  Az élet is jóval drágább kinn, mint Magyarországon, így számára nem a pénz a Londonban tartó „erő”.

Állítása szerint otthon is rendben volt az életük, de a családja jövője közel sem volt olyan kecsegtető, mint az angol fővárosban. Nyugat-Európában a politika nem igényel akkora részt az emberek életéből, mint teszi azt Magyarországon, így nyugodtabban telnek a mindennapjaik.

Márkus Melinda nem csak országot, teljes életvitelt is váltott. A korábban színésznőként dolgozó nő élete álmát adta fel azzal, hogy előreláthatólag az ő színdarabjában végleg legördültek a függönyök. Most egy kávézóban dolgozik, de azt mondja a furcsa váltás ellenére boldogabb, mint otthon volt. Úgy érezte Magyarországon magát, mintha egy zsákutcában élne. A változáshoz nem lett volna elég, ha munkahelyet és munkanemet vált, vagy elköltözik egy másik városba. Tudta, hogy érdembeli változást úgy érhet el, ha a kettőt egyszerre teszi, de az országhatáron kívül.

A videóból az is kiderül, hogy külföldön nagyra becsült magyar fogorvosok úgy is megélnek, hogy olcsóbban dolgoznak brit kollegáiknál.

Máté Zoltánt a kalandvágy és az erős angol gazdaság csábított Londonba. Jelenleg az egyik magyar fogorvosi rendelő menedzsere.

Petrovics Péter az IT világában tevékenykedő vállalkozó pedig Kreatív Ellenállás tüntetésekre jár, ami azért küzd, hogy a kinti magyarok is beleszólhassanak Magyarország ügyeibe.

Valószínűleg, a külföldi nézőpont és a kint szerzett tapasztalat segíthetne a magyar gondolkodásmód és az emberek egymáshoz való viszonyulásának helyes medrébe való visszaterelésében.

Ha a helyzet nem változik Magyarországon, csak idő kérdése mikor növi magát ténylegesen is a második legnagyobb „magyar várossá” London.

Ha máskor is szeretnél friss, angliai magyaroknak szóló híreket olvasni, nyomj egy Like-ot:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”500″ box_height=”185″ colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″ ]

Csatlakozz facebook csoportunkhoz: https://www.facebook.com/groups/319485078225041/

Forrás: http://hu.euronews.com/2015/02/27/a-kalandvagyon-tul-miert-hagyjak-itt-egyre-tobben-magyarorszagot/

Jakab Norbert