Küszöbön a Brexit megállapodás az EU-val, Boris Johnson hivatalos bejelentésre készül 1

Boris Johnson a hírek szerint tegnap este nagyon közel került ahhoz, hogy a kereskedelmi megállapodás végre megszülessen az Európai Unióval – mindössze néhány nap maradt rá, ugyanis a két fél közt az év végével az úgynevezett átmeneti időszak is véget ér.

Küszöbön a Brexit megállapodás az EU-val, Boris Johnson hivatalos bejelentésre készül 3

Az egyik magas rangú uniós diplomata úgy nyilatkozott, hogy már csak egy hajszál választja el a feleket a megegyezéstől, míg egy másik tisztviselő a The Independentnek azt mondta: „Már a végső fázisban vagyunk.” Az EU tagállamainak az Európai Bizottság is jelezte, hogy már csütörtökön összehívhatják őket a megállapodás jóváhagyására.

Brüsszelben és Londonban is javult a hangulat szerda délután, miután olyan hírek röppentek fel, hogy mindkét fél hajlandó volt kompromisszumot kötni számos fennmaradó kérdésben. Mr. Johnson késő este a kabinet tagjaival meetinget hívott össze, hogy megvitassák a helyzetet. Egyik fél tisztviselői sem voltak tisztában azzal, hogy a megállapodást már az éjszaka vagy csak a reggeli órák folyamán véglegesítik-e. De egy francia forrás arról számolt be, hogy a britek „hatalmas engedményeket tettek” olyan területeken, mint a halászat, amely lehetővé teszi hogy végre megszülessen a várva várt megállapodás.

Michel Barnier, az EU főtárgyalója elmondta, hogy mindent megtett a halászat kérdésének megoldása érdekében, és az utolsó fázist Ursula von der Leyenre és Boris Johnsonra bízta, hogy közvetlenül tárgyalják meg. A két vezető a napokban telefonon beszélt a fennmaradó kérdések rendezéséről.

Az úgynevezett „egyenlő versenyfeltételek” körüli kérdések nagyjából megoldódtak, bár szerda reggelre néhány olyan kérdés maradt még, mint például az elektromos autók importja és a portfóliókezelés szabályozása. Mivel szerda este híre ment, hogy közel a megállapodás, a keményvonalas Brexitesek azonnal jelezték, hogy készek fellázadni minden olyan szerződés ellen, amelyről úgy érzik, hogy eladja az Egyesült Királyság szuverenitását vagy sérti a halászati ​​ipar érdekeit.

Az uniós jogászok véleménye szerint a karácsony a végső határidő, hogy még az év vége előtt jóváhagyják a megállapodást, és így elkerüljék, hogy január 1-én az ún. megállapodás nélküli kilépés valósuljon meg. Barnier hozzátette, hogy ha nem születik időben legalább egy ideiglenes megállapodás (még a hivatalos előtt), akkor egy rövid ideig mindenképpen a „no deal” brexit fog bekövetkezni. A brit miniszterelnök hamarosan hivatalosan is bejelenti, hogy miben sikerült megállapodni az EU-val.        Forrás

Megosztás