Drámaian emelkedik az új „mutáns” koronavírussal fertőzöttek száma Londonban 1

A ma közzétett új adatok szerint a Covid-19 vírus új „mutáns” változata mostanra a fertőzések már több mint kétharmadát teszi ki a brit fővárosban.

Drámaian emelkedik az új „mutáns” koronavírussal fertőzöttek száma Londonban 3

Az Országos Statisztikai Hivatal (ONS) szerint a fővárosban december 14. és 18. között észlelt pozitív teszteredmények 68 százalékánál az új vírustörzs volt a felelős a megbetegedésért. A szakértők úgy gondolják, hogy az új, fokozottan fertőző változat valamikor szeptemberben mutálódhatott az egyik betegben.

Egyre bizonyosabb, hogy ez az új törzs az oka annak, hogy az elmúlt hetekben hirtelen megnőtt az esetek száma, ami ahhoz vezetett, hogy Matt Hancock egészségügyi miniszter nemrégiben Londonot és a szigetország déli felének egyes részeit a 4-es készültségi szint alá helyezte. Mostanra Londonban a legmagasabb a fertőzött emberek aránya Angliában, a becslések szerint a teljes lakosság mintegy 2,1 százaléka kapta el a járványt. Ezt követi Délkelet-Anglia (1,4 százalékkal) és Kelet-Anglia (1,2 százalékkal).

Az új vírustörzs mostanra kezd átterjedni a többi régióra is Angliában. A becslések szerint Kelet- és Délkelet-Anglia területén az esetek 65 százalékát, Anglia teljes területét tekintve pedig a fertőzések 49 százalékát teszi ki. A legfrissebb statisztikai adatok azt mutatják, hogy a világjárvány második hulláma az annak megfékezése érdekében tett minden erőfeszítés ellenére még mindig gyors ütemben terjed.

A december 16-ig tartó héten legalább 173 875 ember teszteredménye lett pozitív Angliában a Covid-19-re. Ez 58 százalékkal haladja meg az előző hetit, és a heti statisztikák nyomonkövetésének kezdete óta ez a legmagasabb adat.

Több millió ember készülhet továbbá arra, hogy december 26-tól London és környékének lakosságához hasonlóan 4-es készültségi szint alá kerülnek a vírus gyorsabban terjedő verziójának ellenőrzésére irányuló erőfeszítések részeként. Eközben az ország más részein, például Bristolban, Gloucestershire-ben és Somersetben 3-asra emelték a készültségi szintet, mivel a kormány attól tart, hogy az ünnepek alatt még tovább emelkedik a fertőzöttek aránya.        Forrás

Megosztás