Különbségek az angol és a magyar sportfogadási oldalak és kaszinók között 1

Számos olyan elem van, amelyben eltér az angol és a magyar sportfogadás, és úgy egészében véve a szerencsejáték világa. Nagy-Britanniában már nagyon hosszú ideje jelen vannak a kisebb-nagyobb sportfogadási hálózatok, amelyeknek a legtöbb városban vannak irodái, és amelyek különböző szempontok alapján eltérnek egymástól. Még akkor is, ha egyébként mindenhol lehet ugyanazokra a sportágakra fogadni.

Különbségek az angol és a magyar sportfogadási oldalak és kaszinók között 3

Sportfogadás Angliában – hol lehet fogadni?

Noha a szerencsejáték szabályozás változott az elmúlt években, Angliában is – főleg arra vonatkozóan, hogy a problémás szerencsejátékosokra kiemelt figyelmet kell fordítani – még ma is jelentős számú iroda van, ahol a játékosok megtehetik fogadásaikat. Alapvetően három nagy hálózat uralja az fogadási iroda-láncok piacát, néhány kisebb szereplővel kiegészülve.

Ezek mindegyike rendelkezik engedéllyel, és több tízezer embert foglalkoztatnak már lassan 100 éve. A bevételeik a legnagyobbak az iparágban, és még mindig képesek növekedni. Az online jelenlétük e fogadóportál franchise-oknak is igen erős, és ha valaki szeretne ebben a versengő környezetben belépni, bizony fel kell, kösse azt a bizonyos gatyát.

Online sportfogadás Angliában

Az online fogadási oldalak száma jóval nagyobb, mint az irodával rendelkező franchise-ok száma, mivel ha valaki megszerzi a UKGC engedélyét, az minden további nélkül nyújthat fogadási- és kaszinó szolgáltatásokat az angol sportfogadóknak. Ez pedig azt jelenti, hogy a kiélezett verseny inkább az online világban van jelen, a földi irodák jelentős része a nagy hálózatokhoz tartozik. Biztonsági szempontból érdemes azt is figyelembe venni, hogy a kiválasztott fogadási oldalnak van-e engedélye, ha nincs, akkor fölöslegesen ne tegyük ki magunkat kockázatnak. Ha vitás kérdés merül fel, akkor az UKGC közbenjárását lehet kérni, illetve ha megtévesztő hirdetéssel találkozunk, az Advertising Standards Authority is felléphet.

Angliában az online fogadási oldalak elfogadnak az angol lakosoktól olyan fizetési módokat, amelyeket itthon nem lehet használni, ilyen például a PayPal, ami az egyik legmegbízhatóbb fizetési mód még ma is. Különösen jó dolog, hogy lehetőség van arra is, hogy egy hálózat sportfogadási irodájában készpénzben fizessünk be a számlánkra. De ha már ott vagyunk, akkor akár meg is tehetjük tétjeink, nem? Amiben eltérhetnek még az egyes oldalak:

  • Bónuszok: lesz ahol kedvezőbb, lesz ahol kevésbé jó ajánlatokat kapunk.
  • Oddsok: a legtöbb oldal rendelkezik saját odds-mesterekkel vagy olyan szoftverrel, amivel az oddszokat számítják és naprakészen tartják.
  • Elérhető sportágak: abban is lehet valamennyi eltérés, hogy hol milyen sportokat, milyen bajnokságokat találhatunk.
  • Élő fogadás, in-play betting: a nagy nevek mindegyike kínál ilyen lehetőséget, sőt, van ahol élő streamen követhetők a mérkőzések.

Mi a helyzet Magyarországon?

Magyarországon teljesen törvényesen igazából csak egy cég, a Magyar Szerencsejáték Zrt. nyújthat sportfogadási szolgáltatást. Noha külön fogadóirodái nincsenek, a lottózók és a Nemzeti Dohányboltok túlnyomó része jó helyszín a fogadások megkötésére. Utóbbiak esetében szinte mindenhol találhatunk szerencsejáték-terminált.

Az online fogadás esetében is hasonló a helyzet, csak a már említett, monopol-helyzetben lévő cég kínálhat online fogadást. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy ne regisztrálhatnánk valamelyik nagy nemzetközi fogadási irodánál, a különbség annyi, hogy ezek esetében a magyar hatóságok segítségét nem kérhetjük. Itthon ma már a szerencsejáték-felügyeletet a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága látja el. Feladatkörében eljárva azonban csak a hazai engedéllyel rendelkező cégekkel szemben járhat el. Igazából előnyös is egy nemzetközi szinten működő oldal használata, mert gyakran jobbak az oddsok, a bónuszok, és az elérhető sportágak szélesebb körével találkozhatunk.

A magyar játékosok számára az online sportfogadás során valamivel korlátozottabb fizetési lehetőségek vannak, és a bónuszok tekintetében is előfordul, hogy ki vannak zárva. Ez azonban ne riasszon el, hiszen számos esetben vannak alternatív lehetőségek, amelyekkel egy kis plusz ingyenes fogadáshoz vagy más bónuszhoz lehet jutni.

Összefoglalva

Összességében a magyar és az angol fogadási piac nem olyan eltérő, a legszembeötlőbb különbség talán az, hogy itthon nincsenek kifejezetten fogadásokra szakosodott „betting shop” hálózatok, így meg kell elégednünk a lottózókkal és dohányboltokkal. Azonban az online világban a lehetőségek köre kiszélesedik, és lehetséges akár egyszerre több helyen is fogadni.

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után