Közel 2 millióan kaphatnak 774 GBP-t visszamenőleg a Covid alatt történt mulasztás miatt Nagy-Britanniában 1

A Munkaügyi és Nyugdíjügyi Minisztérium (DWP) bizonyos támogatásokban részesülők fejenként akár további 774 fontot is kaphatnak, ha a bíróság az elkövetkező hónapokban a javukra dönt. A felperesek mérföldkőnek számító fellebbezést nyújtottak be a Fellebbviteli Bírósághoz december 7-én, szerdán azzal kapcsolatban, hogy a minisztérium hogyan kezelte őket a Covid idején.

Közel 2 millióan kaphatnak 774 GBP-t visszamenőleg a Covid alatt történt mulasztás miatt Nagy-Britanniában 3

A járvány idején csaknem kétmillió Universal Credit-igénylő kapott ideiglenesen további heti 20 fontot 18 hónapon keresztül. Ezt a támogatást azonban nem a “régi típusú támogatásokban” részesülők nem kapták meg, ami miatt a kampányolók fel vannak háborodva és azt állították, hogy a kétszintű rendszer törvénytelen és diszkriminál, mivel az ilyen ellátásban részesülő emberek közt jellemzően nagyon sok a beteg vagy rokkant.

A Legfelsőbb Bíróság egyik bírája 2022 februárjában elutasította a keresetet, annak ellenére, hogy elismerte, hogy „nyilvánvaló”, hogy egyeseknek „súlyos nehézségekkel” kellett szembenézniük. Szerdán azonban az ügy visszakerült a Fellebbviteli Bíróság elé.

Eredetileg az ügyvédek azzal érveltek, hogy az egész 18 hónapos politika diszkrimináció volt, és ha megnyerik a pert, az 1500 GBP kifizetést jelenthet rengeteg embernek visszamenőleg. A pénz legalább egy részének megszerzése érdekében azonban szűkebb fellebbezést is benyújtottak, amelyben arra kérték a bírákat, hogy ítéljék meg a politika jogellenességét a 2021. január 8-tól számított utolsó kilenc hónapban.

Ez annak köszönhető, hogy a DWP azt állítja, hogy a régi számítógépes rendszerek miatt lehetetlen volt olyan gyorsan megemelni a régi típusú juttatásokat, mint az Universal Creditet. A következő hetekben vagy hónapokban hoz majd döntést ebben az ügyben a Fellebbviteli Bíróság három bírája.

Ha a bevezetett törvénymódosítást arra a kilenc hónapra vonatkozóan jogellenesnek találják, az azt jelenti, hogy a régi típusú támogatásokban részesülők mindegyike jogellenesen 774 GBP-t veszített. Ez csaknem kétmillió Employment and Support Allowance, Income Support és Jobseeker’s Allowance támogatásban részesülő személyt érintene. A DWP nem feltétlenül kényszerülne mindenkinek kifizetni az összeget, ha a kampányolók nyernek, de az ügy mögött állók úgy vélik, hogy azért elég  valószínű, hogy megtennék.   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után