Koronavírus UK: Munkanélküliség, fizetések, támogatások (aggasztóak a friss adatok) 1

A munkanélkülivé vált emberek száma Nagy-Britannia területén 612,000 fővel emelkedett idén március és május hónapok közt. Ez az egyik legegyértelműbb jele annak, hogy a brit munkaerőpiac mekkora problémával áll szemben.

A kedden a brit statisztikai hivatal (ONS) által közzétett hivatalos adatok azt mutatják, hogy a betöltetlen pozíciók, a fizetések és a foglalkoztatottság mind csökkentek, miközben hirtelen és elég drasztikusan nőtt azoknak a száma, akik álláskeresők támogatására vagy universal credit-re jelentkeztek a jövedelmük kiegészítése céljából.

Koronavírus UK: Munkanélküliség, fizetések, támogatások (aggasztóak a friss adatok) 3

A koronavírus járvány miatt tehát csak az említett három hónapos intervallum alatt 2.1%-kal csökkent az aktívan foglalkoztatottak száma. Rengeteg munkáltató szabadult meg számos alkalmazottjától, és szüntette be új alkalmazottak felvételét. Így emberek ezrei szembesültek olyan szituációval, hogy pont felvették őket egy helyre és a munkahelyük még azelőtt megszűnt, hogy kezdhettek volna.

Koronavírus UK: Munkanélküliség, fizetések, támogatások (aggasztóak a friss adatok) 4

Az egyéni vállalkozóként dolgozók száma is nagyot zuhant. Azoknak a száma pedig, akik ideiglenesen nem dolgoznak, április végére már 8.4 millió volt, ami pedig durván négyszerese az elmúlt évek átlagának.

Jó esély van arra is, hogy a munkanélküliek száma  tovább fog emelkedni, ugyanis bár júliustól részmunkaidőben sokan visszamehetnek majd dolgozni, a kormány már nem fogja az alkalmazottak bérének 80%-át finanszírozni, hanem csak egy kisebb részét, és a maradékot a cégeknek kell majd kipótolnia.

Koronavírus UK: Munkanélküliség, fizetések, támogatások (aggasztóak a friss adatok) 5

A vizsgált három hónap alatt a támogatásokat igénylők száma újabb 1.6 millióval ugrott, ami szintén példátlan.

Ami a betöltetlen pozíciókat illeti, a becslések szerint 476 000 üres álláshely volt az Egyesült Királyságban 2020 márciusa és májusa között; ez 342 000-rel kevesebb, mint az előző negyedévben, és 365 000-rel kevesebb, mint egy évvel korábban.

Koronavírus UK: Munkanélküliség, fizetések, támogatások (aggasztóak a friss adatok) 6

Az átlagos havi fizetések is igen nagyot zuhantak… az esés mértéke nagyjából 4%.

Koronavírus UK: Munkanélküliség, fizetések, támogatások (aggasztóak a friss adatok) 7

Bár a helyzet nem túl rózsás, a kormány által a dolgozók megsegítésére bevezetett furlough rendszer, illetve a vállalkozóknak kínált self-employed income support scheme és a kedvező feltételű hitelek emberek millióinak nyújtanak óriási segítséget ezekben a nehéz időkben.         Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után