koronavirus

Az embereknek otthon kell maradniuk, meg kell védeniük az NHS-t és életeket kell menteniük – mondta a brit miniszterelnök, amikor tegnap bejelentette, hogy Anglia egész területén másodszor is országos szintu lezárás lép életbe, méghozzá csütörtöktől.

koronavirus

Boris Johnson elmondta, hogy a korlátozások hasonlóak lesznek a tavaszi, első lockdownhoz, azonban nem lesznek annyira szigorúak. Ugyanakkor feltétlenül szükség van rájuk, mert ha a kormány nem lép azonnal, akkor a helyzet rosszabbra fordulhat, mint tavasszal. Első körben a korlátozások november 5-től december 2-ig fognak tartani. Itt olvashatjátok részletesen, hogy miket szabad miket nem, és hogy pontosan mi is várható, és hogyan fog ez bennünket, kint élő magyarokat érinteni.

Elhagyhatom-e a lakást?

Igen, de csak bizonyos okokból, például oktatás, munka, ha nem tudsz otthon dolgozni, és testmozgás, amelyet naponta annyiszor végezhetsz, amennyiszer csak akarsz. Az emberek kikapcsolódás céljából is kimozdulhatnak a saját háztartásuk más tagjaival, vagy egyedül egy darab másik háztartásban élő személlyel. Az emberek elhagyhatják otthonukat, hogy élelmiszert és alapvető cikkeket vásároljanak, valamint hogy a kiszolgáltatott emberek ellátását biztosítsák. Az orvosi rendeléseken való részvétel is megengedett. A gyermekek elvált szülők esetén mozoghatnak szüleik otthonai között.

Mik fognak bezárni?

A nem alapvető fontosságú termékeket áruló üzletek, a szabadidős és szórakoztató helyek mind bezárnak. A bároknak, kocsmáknak és éttermeknek zárva kell maradniuk, kivéve ha van kiszállítás, vagy árulnak elvitelre is. A fodrászok és a szépségszalonok bezárnak.

Mi van a veszélyeztetettekkel?

Hivatalos „shielding” most nem lesz, vagyis az idősek és a veszélyeztetettek nem kell hogy teljesen bezárkózzanak, úgy mint március április környékén.

A gyerekek menjenek iskolába? Játszótérre kivihetem őket?

Igen, az iskolák, főiskolák és egyetemek nyitva maradnak. A gyermekgondozók és óvodák szintén nyitva maradnak. Az iskola utáni foglalkozásokat és a sportklubokat december 2-ig felfüggesztik. A játszóterek és parkok továbbra is nyitva maradnak.

Elmehetek nyaralni, utazni külföldre?

Nem, azt javasoljuk, hogy csak létfontosságú okok miatt utazzon. Az emberek munka miatt természetesen utazhatnak. Akik már nyaralnak valahol, azok visszatérhetnek az Egyesült Királyságba.

Mi lesz a dolgozókkal, a furlough rendszerrel?

Igen, a második „lockdown” időtartama alatt a furlough rendszer visszatér abban a formájában, ahogy a legelején működött, vagyis a dolgozók megkapják a fizetésük 80%-át legfeljebb 2500 fontig. A támogatás az Egyesült Királyság egész területén elérhető lesz. Az Angliában bezárásra kényszerített vállalkozások havi 3000 font értékben támogatást kapnak. További 1,1 milliárd fontot kapnak a helyi önkormányzatok a kormánytól.

Mi a helyzet a lakáshitelekkel?

Igen. A lakástulajdonosok élhetnek a jelzálog-fizetési szabadság lehetőségével, amelynek szombaton kellett volna véget érnie, de meghosszabbították.

Mehetek templomba? Mi van a temetésekkel?

A templomok nyitva maradnak. A temetéseken csak a közeli hozzátartozók jelenhetnek meg. Jelenleg nem világos, hogy mik az esküvőkre vonatkozó szabályok.

Mi lesz a focival? A Premier League megy tovább?

Még szép. Boris Johnson megmondta, hogy a korlátozások ellenére a foci az marad.

Osszátok, hogy minden kint élő magyarhoz eljusson      Forrás

Megosztás