December másodikánál is tovább tarthat a második lockdown Nagy-Britanniában 1

Michael Gove, brit kabinetminiszter szerint a nagy-britanniai második lockdown tovább is tarthat a tervezettnél. Boris Johnson ragaszkodott ahhoz, hogy legyen meghatározva, hogy a lezárás meddig tart, így december másodikában állapodtak meg, azonban akkor csak felülvizsgálják majd az ország helyzetének alakulását, vagyis egyáltalán nem biztos, hogy a lezárás egyből véget is ér. Amikor rákérdeztek, lehetséges-e, hogy a második lockdown tovább tart majd az elsőnél,  Michale Gove beismerte, hogy igen, fennáll a veszélye.

December másodikánál is tovább tarthat a második lockdown Nagy-Britanniában 3

A kabinetminiszter mindezt akkor ismerte be, miután erős bírálat érte a miniszterelnököt, aki korábbi saját véleményével szembe menve, 180 fokos fordulatot vett a lezárás szükségességével kapcsolatban. Gove ugyanakkor tagadta, hogy az eddigi regionális háromlépcsős megközelítés kudarcot vallott volna.

Az az intézkedések, amelyek november 5-től lépnek érvénybe őket, a következők:

* Kocsmák, éttermek és nem alapvető üzletek kötelesek bezárni, csakúgy, mint a szórakoztató és szabadidős helyszínek – beleértve az edzőtermeket -, valamint fodrászok és szépségszalonok.

* Utazás, ideértve a külföldet is, csak meghatározott célokra engedélyezett – munka, oktatás, egészségügyi ellátás, alapvető cikkek vásárlása és a veszélyeztetett kategóriába sorolt személyek ellátása érdekében.

* Tilos keveredni más háztartásokkal házon belül. A kültéri, más háztartásokból származó személyekkel való kapcsolattartás engedélyezett.

* Az iskolák, főiskolák és egyetemek nyitva maradnak, annak ellenére, hogy a fő oktatási szakszervezet az iskolák bezárását szorgalmazta.

A tervezett második lockdown-ról részletesebb információ egy korábbi cikkünkben olvasható.

Michael Gove, a Sky News műsorában nyilatkozva elismerte, hogy a járvány második hullámában több haláleset is előfordulhat, mint az elsőben, mindemellett figyelmeztette a nyilvánosságot, hogy “bolondság” lenne előre megjósolni a vírus terjedésének alakulását az elkövetkező négy hétben.

A politikus azt is hozzátette, hogy „áttekintjük a tennivalóinkat, de világos tervünk van a gazdaság támogatására és az NHS védelmére a következő négy hétre.”        Forrás

Megosztás