koronavírus táppénz

Az Egyesült Királyság területén a koronavírus miatt hétfő óta részleges kijárási tilalom van érvényben és az egész ország fokozatosan alkalmazkodik a kialakult körülményekhez. Bezárták a nem alapvető fontosságú üzleteket, a kocsmákat és az éttermeket is, és az embereket arra szólították fel, hogy maradjanak otthon, ha tehetik.

Mivel országszerte milliók dolgoznak otthonról, megváltoztak a kötelező táppénzre vonatkozó szabályok: az emberek most már a betegség első napjától igényelhetik, nem pedig a betegség negyedik napjától számítva, mint normál esetben.

De ha elkaptad a koronavírust, akkor hogyan fogod igényelni a kötelező táppénzt (statutory sick pay)? És kérheti-e az is, aki egyéni vállalkozó? Itt van, amit tudnod kell róla…

Hogyan kérvényezhetem az SSP-t?

Ha megbetegszel és nem tudsz bemenni dolgozni (illetve jelen esetben mindenki, aki otthon van és a vírus miatt nem tudja rendesen végezni a munkáját), akkor egészen 28. hét végéig hetente 94,25 GBP-t igényelhetsz, amelyet a munkáltató kifizet. Fontos megjegyezni, hogy ha a tünetek miatt elszigeteled magad, akkor a lehető leghamarabb értesítsd a munkáltatódat.

Nem fizethetnek neked kevesebbet, mint amit a törvény előír, azonban előfordulhat, hogy többet kapsz, ha a cégednél másak az ide vonatkozó szabályok. Hogy erről többet megtudhass, illetve pontosan kiderítsd, hogy mennyi jár, olvasd el a szerződésed ezen szekcióját, vagy csak vedd fel a kapcsolatot a munkáltatóddal és kérdezd meg tőlük.

A lényeg, hogy minden olyan nap, amit otthon töltesz a vírus miatt, amikor egyébként dolgoznod kellett volna az ún.: qualifying day, denem is az a lényeg, hogy hogy hívják, hanem hogy minden ilyen napért leszel kifizetve. Az SSP-t a munkáltató fizeti ki neked ugyanúgy, mint a szokásos fizetésed, például hetente vagy havonta. Az Adót és NI-t ugyanúgy levonják belőle. Mindössze annyit kell tenned, hogy közlöd a szituációt a munkáltatóddal 7 napon belül, vagy amilyen határidő és közlési mód a szerződésedben meg van adva. (Bizonyára lesz rengeteg olyan cég, akiknél automatikusan megkapja mindenki és szólni sem kell, főleg ha egységesen egyszerre küldtek haza mindenkit, nem pedig te döntöttél úgy, hogy „self isolation-be” vonulsz, de azért jobb biztosra menni.)

Mi a helyzet az egyéni vállalkozókkal?

Az egyéni vállalkozók körében volt szó arról, hogy az SSP összegét ők is ugyanúgy megkaphatnák, illetve az ő esetükben a kormány  megszüntette a Universal Credit igényléséhez szükséges alsó keresti határt. Emellett mind a Universal Credit, mind az Employment and Support Allowance (ESA) igénylését egyszerűsítették, és mindkettőt igényelhetjük online.

Emellett van egy új törvényjavaslat, amely szerint (már ha a kormány megszavazza) a szabadúszók és egyéni vállalkozók Nagy-Britanniában szintén megkapják majd az átlagos jövedelmük 80%-át. Ez úgy nézne ki, hogy az elmúlt 3 év során produkált havi átlagkeresetüket számolnák ki (azt egyelőre nem részletezték hogyan), és ennek kapná meg mindenki a 80%-át maximum havi £2,917-ig.  Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után