Koronavírus UK: friss hírek, tudnivalók, változások az elmúlt 24 órából 1

Az Egyesült Királyság területén a halálesetek száma elérte a 100 ezer főt, ami egy igen megdöbbentő és szomorú adat. A kormány egyik tanácsadója azonban arra figyelmeztet, hogy a járványnak még akár további 50 ezer áldozata is lehet, mire teljesen elmúlik.

Koronavírus UK: friss hírek, tudnivalók, változások az elmúlt 24 órából 3

Boris Johnson azt nyilatkozta, hogy „teljes felelősséget” vállal a járvány lereagálását illetően, és azt is hozzátette, hogy szerinte „mindent megtettünk” a károk és szenvedés minimalizálása érdekében. Calum Semple professzor szerint, aki a kormány sürgősségi tudományos tanácsadó csoportjának (Sage) tagja, több tízezer halálos áldozata lehet még a járványnak. Sir Keir Starmer a munkáspárt vezetője szerint ez a mérföldkő „nemzeti tragédia”, és azzal vádolta a kormányt, hogy a járvány minden szakaszában egy lépéssel le voltak maradva.

Nagy-Britannia az 5. a világon ahol a halálos áldozatok száma meghaladta a száz ezer főt az USA, India, Brazília, és Mexico után. Az ONS adatai szerint a január 15-ig tartó héten a Covid-19-hez kapcsolódó halálozások aránya minden eddiginél magasabb volt az országban, amit a járvány során regisztráltak. A vírus az említett héten Anglia és Wales területén az összes halálozás több mint egyharmadát (40,2%) tette ki.

A hírek szerint a brit miniszterelnök 10 napos, hotelben töltendő karantént akar bevezetni minden olyan Nagy-Britanniába érkező utazó számára, akik a 30 „magas kockázatú” ország valamelyikéből érkeznek. Boris Johnson a hírek szerint az éjjel erről folytatott megbeszélést a kormány tagjaival. Ez azt jelentené, hogy minden érintettnek legalább egy jó 1000 fontjába kerülhet (és 10 napjába) ha a szigetországba akar jönni.

A kormány által „magas kockázatúnak” minősített országok közé tartozik Portugália, Egyesült Arab Emírségek, Kenya, Nigéria, Etiópia, valamint Dél-Amerika és Dél-Afrika egyes részei. Az új rendszer Angliában a hét vége körül indul, így az utazóknak csak néhány nap áll rendelkezésre az alkalmazkodásra. Emellett a kormány fenntartja a jogot arra, hogy akárhonnan máshonnan érkező beutazóknak is 10 napos karantént szabjon ki egy önköltségen kivett szálláshelyen.

Egy szintén nagy port kavart hír, hogy a fővárosi rendőrség 31 tagját is pénzbírsággal sújtják, miután szolgálat közben elmentek levágatni a hajukat. Mindegyiküknek 200 font összegű fix büntetéssel kell szembenézniük, miután megsértették a koronavírusra vonatkozó szabályokat Londonban. A Met értesülése szerint január 17-én számos rendőrtisztnek levágta a haját egy hivatásos borbély a Bethnal Green-i rendőrőrsön. A rendőrség belső vizsgálatot indított és nem rég bejelentették, hogy az érintettek megkapják a pénzbüntetésüket. A „nagy hajvágást” szervező két rendőrt még az is lehet hogy el is bocsátják.       Forrás

Megosztás