Boris Johnson bejelentette, hogy meddig biztosan nem lesz még vége a lockdownnak 1

Legalább március 8-ig meghosszabbítják az angliai országos lockdownt – jelentette be Boris Johnson. A miniszterelnök megerősítette, hogy az összes nem alapvető termékeket és szolgáltatásokat áruló vállalkozás és az iskolák még hosszú hetekig zárva maradnak, mert az ország továbbra is „veszélyes helyzetben” van, annak ellenére, hogy a fertőzések aránya már csökkenő tendenciát mutat.

Boris Johnson bejelentette, hogy meddig biztosan nem lesz még vége a lockdownnak 3

Ez azt jelenti, hogy a mostani, harmadik országos szintű lezárás még legalább kilenc hétig lesz érvényben, és nem kizárt, hogy a kocsmák és éttermek jóval hosszabb ideig zárva maradnak. A miniszterelnök elmondása alapján a kormány a február 22-én kezdődő héten közli majd a terveket a korlátozások fokozatos feloldását illetően.

„A vírus új variánsának megjelenése kényszerítette vissza Angliát a lockdownba, és tudom, hogy mindenki arra vágyik, hogy tudja, meddig kell még elviselnünk ezeket a korlátozásokat. Nem akarjuk mi egy nappal tovább sem őket a szükségesnél, de nem is lazíthatunk rajtuk túl hamar, mert ha így tesszük, fennáll annak a veszélye, hogy NHS még nagyobb nyomás alá kerül, és arra kényszerít bennünket, hogy minden korlátozást újra bevezessünk, és ezeket a korlátozásokat még tovább tartsuk érvényben. ” – nyilatkozta a brit miniszterelnök.

Johnson szerint a mostani, január 4-én bevezetett intézkedések csökkentették a reprodukciós rátát (a vírus fertőzőségére vonatkozó mutatószám), de még korai lenne megmondani, hogy biztonságos-e a gazdaság újbóli beindítása. A miniszterelnök szerint még mindig túl sok az ismeretlen az oltás hatékonyságát illetően, és annak kapcsán, hogy az oltási program előrehaladtával milyen ütemben csökken a kórházi ápolást igénylők száma.

„Amit tudunk, az az, hogy továbbra is veszélyes helyzetben vagyunk, és több mint 37 000 beteg van kórházban Coviddal, ami csaknem a duplája az első hullám csúcsának. De február közepére valószínűleg tisztul majd a kép. Addigra sokkal többet fogunk tudni az oltások hatékonyságáról. Tudni fogjuk, hogy a jelenlegi korlátozások mennyire voltak sikeresek a fertőzések visszaszorításában. Azt is tudni fogjuk, hogy hány ember van még kórházban Coviddal, amit ma szimplán képtelenség megjósolni. Így akkorra sokkal jobb helyzetben leszünk, hogy felvázoljuk a lockdownból kivezető utat egy újabb hullám kockázata nélkül.” – magyarázta Mr. Johnson.

Johnson megerősítette, hogy az iskolák nyitnak majd meg elsőként, és őket követi majd a többi gazdasági és társadalmi korlátozások feloldása szépen egyesével. Március 8. lett tehát megjelölve mint a korlátozások feloldásának legkorábbi dátuma, durván három héttel azután, amikorra a legveszélyeztetettebb csoportok beoltásának be kellene fejeződnie a kormány tervei, és ígérete szerint.

„Ha ki akarjuk nyitni az iskolákat és nyitva is akarjuk tartani őket, amit nyilván mindannyian szeretnénk, akkor tisztáznunk kell bizonyos dolgokat. Biztosnak kell lennünk abban, hogy az oltóanyag bevezetése továbbra is sikeres, és idáig az is, és ami a legfontosabb, látnunk kell az elemzésekből, hogy a vakcináink hatással vannak a fertőzöttségi és halálozási arányra. Látnunk kell, hogy valóban életeket mentenek, és megakadályozzák hogy az emberek megbetegedjenek.”

„Azt mondhatom, hogy magabiztosan állíthatjuk, hogy ez megtörténik, és hogy az oltásoknak lesz ilyen hatása, de felelősségteljesen kell viselkednünk és ezért látnunk kell a bizonyítékot, és a jelenlegi becsléseink szerint a bizonyíték csak február közepére válik majd láthatóvá.” – mondta a miniszterelnök a sajtótájékoztatón.

Ez azt jelenti, hogy valószínűtlen, hogy a kocsmák és éttermek március vége előtt bármilyen formában újra megnyithatnának. A miniszterelnök megerősítette azt is, hogy a nagy kockázatú országokból az Egyesült Királyságba érkező embereknek tíz napig „karantén-szállodákban” kell majd tartózkodniuk. Bárkit, aki a „vörös zónába tartozó ország” területéről érkezik a szigetországba, a repülőtéren fogadnak majd, és közvetlenül a kormány által biztosított szállásra szállítják át.      Forrás

Megosztás