Koronavírus UK: friss hírek, infók, történések az elmúlt 24 óra eseményeiből 1

Hétfőtől bezárnak az iskolák, péntektől a kocsmák és éttermek csak elvitelre nyithatnak ki Észak-Írországban

Koronavírus UK: friss hírek, infók, történések az elmúlt 24 óra eseményeiből 3

Bezárnak az iskolák október 19-től november 2-ig Észak-Írországban. Az őszi szünidő szokásos egy hete így kettőre nyúlik. Az oktatási intézmények mellett a vendéglátó helyeket is érintik a nemrég bejelentett változások. Az éttermek és a kocsmák péntektől 4 héten át csak elvitelre szolgálhatják ki vendégeiket. Mindezeken felül a nem szükséges utazásokkal kapcsolatban is hamarosan újabb korlátozások látnak napvilágot Észak-Írországra vonatkozóan.

Maradandó halláskárosodást okozott a koronavírus

Egy 45 éves brit férfi maradandó halláskárosodást szenvedett a koronavírus szövődményeként. Az Egyesült Királyság orvosai szerint ez az első ilyen eset, s bár ritka, más vírusfertőzések, például az influenza esetében utólag ilyen előfordulhat.

Az asztmás pácienst egy londoni kórház intenzív osztályán kezelték igazolt koronavírus fertőzéssel. Egy héttel azután, hogy elhagyta az osztályt, fülcsengést és fülzúgást tapasztalt, melyet hallásvesztés követett. A vizsgálatok azt mutatták ki, hogy a hallóideg, a középfül, vagy mindkettő károsodott, de a tüneteit nem gyulladás okozta. A szövődményekre szteroidot kapott, mely segített valamelyest, de halláskárosodása visszafordíthatatlan. Az orvosok szerint panaszait a koronavírus okozta.

Tömegparti a liverpool-i utcákon, mielőtt bezárnának a kocsmák

Hatalmas tömegek buliztak Liverpoolban tegnap este, mielőtt az új korlátozó intézkedéseknek köszönhetően mától bezárnak a kocsmák. A Merseyside-i terület – Knowsley, Wirral, St Helens, Sefton és Halton is- az országban elsőként került ismét szigorú zár alá. A miniszterelnök hétfőn jelentette be, hogy Liverpool a legsúlyosabb, „nagyon magas” kockázati kategóriába tartozik. Így mától ezen a területen bezárnak a kocsmák, bárok, szabadidőközpontok, edzőtermek és kaszinók. A tegnapi este élvezhették ki az utolsó alkalmat a kocsmákba látogatók, a sírva vigadás a társadalmi távolságtartásra magasról tett.

Koronavírus UK: friss hírek, infók, történések az elmúlt 24 óra eseményeiből 4

Manchester és más városok is zár alá kerülhetnek hamarosan

Az ország több területét fenyegeti annak a veszélye, hogy hamarosan egészségügyi szakértők a „nagyon magas” kockázati kategóriába sorolják át. A mai értekezleten dől el, hogy át kellene-e osztályozni Manchestert és Lancashire-t és a kormány új rendszere alapján 3-as szintû zár alá helyezni ezeket a területeket. Ha ez megtörténik, az a kocsmákat és bárokat bezárásra kényszerítené.

Manchester polgármestere, Andy Burnham tweet-jében kifejezte csalódottságát: „Ezek a korlátozások igazságtalanok és komoly károkat okoznak az emberek életében.”
Az október 5-ig tartó hétig az adatok azt mutatták, hogy Manchesterben 100 ezer emberre 543 koronavírus-eset fordult elő.

London magas kockázati kategóriába eshet

A brit főváros megerősített koronavírus esetei egy hét alatt nyolcezer fölé emelkedtek, így London napokon belül szigorúbb korlátozásokkal szembesülhet. A főváros nyolc kerületében az új esetek száma mára meghaladta a küszöbértéket, ami
100 000 lakosra heti 100 új esetet jelent, négy további kerület pedig vészesen közel áll ehhez a küszöbértékhez.

Sadiq Khan londoni polgármester arra figyelmeztet, hogy a város hamarosan magas kockázati besorolást kaphat, amely megtiltja a háztartások keveredését zárt helyeken is.

Koronavírus UK: friss hírek, infók, történések az elmúlt 24 óra eseményeiből 5

Használt koronavírus teszttel terjed a fertőzés?

A napokban többen véletlenül használt koronavírus tesztet kaptak Birminghamben. Az önkormányzat szerint ugyan a hibát gyorsan észrevették, mégis mintegy 25 már használt készletet adtak ki tévedésből a Selly Oak-i körzetben. A tesztek állítólag sértetlenek maradtak, és senki sem fertőződött meg. Egy tanuló, Sophie Dunne azonban úgy nyilatkozott, hogy látta, hogy néhányan kinyitották és újra használták a teszteket. “A dobozokban található kémcsövek és tamponok tetejei már le voltak pattintva, így azokat nyilvánvalóan használták” – mondta. Amint rájöttek, hogy a tesztek használtak, értesítették a hatóságokat. Az önkormányzat szóvivője elmondta, hogy haladéktalan lépéseket tettek a hiba kijavítására.

Megosztás