Koronavírus UK: változtatni akarják a karantén szabályt és újabb városokban emelhetik a készültségi szintet 1

A külföldről visszatérő személyekre vonatkozó karantén szabályzaton változtatni akarnak Nagy-Britanniában, ugyanis a kormány az utazási korlátozások felülvizsgálatát fontolgatja.

Koronavírus UK: változtatni akarják a karantén szabályt és újabb városokban emelhetik a készültségi szintet 2

Bárki, aki a tengerentúlról érkezik, jelenleg 14 napig karanténba kell helyezze magát, hacsak nem olyan országból utazott, amely a kivételek listáján szerepel, de ez a lista igencsak soványka lett az elmúlt hetek során. Grant Shapps az ABTA kedden tartott virtuális konferenciáján elmondta, hogy a terv az lenne, hogy az országba érkezők 1 hétig zárnák el magukat a külvilágtól, és aztán csináltatnának egy koronavírus-tesztet – írja a Telegraph. A közlekedésügyi miniszter ugyanakkor kizárta a brit repülőterekre és kikötőkbe érkezéskor történő azonnali tesztelés lehetőségét.

Az Egyesült Királyság utazási szektora már többször is kérte, hogy a repülőtereken is lehessen tesztet csinálni a karanténidő csökkentése érdekében.

„Egy olyan belföldi tesztelési rendszert javaslunk, ahol az emberek megérkeznek az országba, várnak egy hetet, majd csinálnak egy tesztet, és azt követően hamarabb szabadulhatnak a karanténból.” – nyilatkozta beszédében. Mr. Shapps állítólag azt is kijelentette, hogy a teszteket a magánszektor biztosítja majd, és az utazni vágyóknak fizetniük kell majd érte, ezzel is csökkentve az NHS-re háruló terhelés mértékét.

“Javasoljuk továbbá egy új rendszer kipróbálását is, amelynek bevezetésében Nagy-Britannia lenne az első, ahol a tesztek és a karantén az utazás előtt történne és az utazás után emiatt nem lenne rá szükség.” – tette hozzá Shapps. Szerinte a leírt intézkedéseknek köszönhetően jelentősen több ember merne utazni a következő hónapok során. Hogy az új rendszert mikortól akarnák bevezetni, azzal kapcsolatban konkrét dátum egyelőre nem hangzott el.

„Egész nyáron keményen dolgoztunk, hogy megpróbáljuk feléleszteni a turizmust és az utazást. Azért hoztuk létre ezeket az utazási folyosókat, hogy esélyt adjunk a családoknak, hogy el tudjanak menni nyaralni az elzártan töltött hónapok után. De kezdettől fogva óvatosnak kellett lennünk, mert mint tudjuk, az új Covid hullám szélesebb körű korlátozásokat eredményezhet, és végül még nagyobb fejfájást okozhat az ebben az iparágban működő cégek számára.”

Kedden az Egyesült Királyság területén további 19,724 új fertőzöttről és 137 új halálesetről számoltak be, így a brit Covid-19 esetek száma egy hét alatt 40 százalékkal ugrott meg.

Eközben Manchester és Lancashire akár már a mai napon a harmadik szintű készültségi kategóriába kerülhet, London pedig a második készültségi szintű területek közé. A parlamenti képviselők csütörtökön 9.30-kor ezügyben megbeszélést tartanak Helen Whateley egészségügyi miniszterrel. Amennyiben elrendelik a magasabb készültségi szintet, a londoniaknak tilossá válik más háztartásokkal vegyülni.

A szigorúbb szabályokat „elkerülhetetlennek” tartó londoni polgármester állítólag sürgeti a miniszterelnököt, hogy tegyen elérhetővé a főváros számára egy jelentős támogatási csomagot, mielőtt a várost a második készültségi szint alá helyeznék. Boris Johnson a délelőtti órák során felülvizsgálja a benyújtott javaslatokat, Matt Hancock egészségügyminiszter pedig 11.30-kor fog tájékoztatót tartani a paralament alsóházában.    Forrás

Megosztás