Koronavírus UK: friss hírek az elmúlt 24 órából 1

Heteken belül megkaphatják a koronavírus vakcinát az egészségügyben dolgozók

A kórházak arra készülnek, hogy néhány héten belül elérhető lesz számukra a koronavírus elleni oltás. Az NHS Trust egy belső e-mailjében azt írták, hogy már megkezdődtek az előkészületek a vakcina tömeges bevezetésére az egészségügyi ellátásban dolgozók számára.

Glen Burley, a Warwickshire-i George Eliot Kórház ügyvezető igazgatója ezt írta levelében: “A legfrissebb hírek szerint az oltóanyag decemberig elérhető lesz és az egészségügyi dolgozók elsőbbséget élveznek majd.” Az információk szerint két részletben adják be az oltást, 28 nap különbséggel, és csak azok jogosultak rá, akik idén megkapták az influenza elleni védőoltást is.

Női egészségügyi termékek nem minősülnek alapvető árunak

Egy walesi vásárló panaszt tett, miután nem tudott női higiéniai termékeket vásárolni egy szupermarketben az érvényben lévő értékesítési tilalom miatt, amely a  „nem alapvető cikkek” árusítására vonatkozik.

A Twitteren az érintett élelmiszerlánc úgy nyilatkozott, hogy a walesi kormány utasítása szerint nem értékesíthetők „nem létfontosságú termékek.”

A walesi kormány útmutatása szerint az üzletek nem értékesíthetik a „nem alapvető fontosságúnak” minősített árukat a walesi lockdown 17 napja alatt. Ide tartoznak a háztartási cikkek, elektromos cikkek, telefonok, ruhák, játékok valamint a kerti termékek. A Tesco azóta törölte tweetjét, közleményt adott ki és bocsánatot kért az eset miatt.

Koronavírus UK: friss hírek az elmúlt 24 órából 3

Egy szál alsógatyában ment vásárolni egy apuka Walesben

Kidobtak egy apukát a szupermarketből, miután mindössze egy szál boxerben és maszkban akart bevásárolni.  A 38 éves Chris Nodent a biztonsági személyzet állította meg, amikor megpróbálta betolni a kocsiját a dél-walesi Newport Tesco üzletébe. Felesége mindeközben folyamatosan filmezte, hallható, amint a felvételen a biztonsági őröknek azt mondja, hogy  „A ruhák nem létfontosságúak – engedje őt be.” Ezek után az áruházi dolgozó azt mondja „Nem jöhet be, nincs rendesen felöltözve.” Ekkor a filmező feleség közbevág: „Tehát a ruhák elengedhetetlenek a mindennapi élethez?”, mire a válasz az őrtől: „Természetesen.”

A házaspárnak persze el kellett hagynia a boltot, de a feleség később közzétette online a videót, hatalmas kommentáradatot okozva ezzel a témában.

Koronavírus UK: friss hírek az elmúlt 24 órából 4

Vírus “update”

További 151 ember halt meg koronavírusban vasárnap az Egyesült Királyságban, ez hónapok óta az egyik legmagasabb esetszám. A legfrissebb hivatalos adatok szerint további 19 790 koronavírusos esetet regisztráltak a vasárnapi nap során. Múlt héten, vasárnap 67 halálesetet regisztráltak, előtte 65-öt és összesen 33-at az azt megelőző héten.

A legutóbbi jelentés szerint az Egyesült Királyságban 44 896-ra nőtt a halálozások száma a járvány kezdete óta, a megbetegedések száma összesen pedig 873 800-ra emelkedett.

Az NHS közleménye szerint további 76 igazolhatóan koronavírussal fertőzött betegük halt meg kórházban, így az angol egészségügyi ellátásban elhunyt esetek száma 31 819-re nőtt.

Megosztás