Kormányváltás is jöhet Nagy-Britanniában: Theresa May előnye minimálisra csökkent 1

A munkáspárt egyre közelebb kerül a konzervatívokhoz a brit választások előtt kevesebb, mint egy héttel – a YouGov felmérése szerint már csupán 3% a különbség a két párt támogatottságában.

Kormányváltás is jöhet Nagy-Britanniában: Theresa May előnye minimálisra csökkent 3

A statisztikák azt mutatják, hogy May pártja az utóbbi hetekben drasztikusan vesztett előnyéből, és most már a kritikus hibaszázalékon belül van a különbség a két vezető párt között. A konzervatívok jelenleg 42, míg a munkáspárt 39%-on áll, szinte már teljesen mögöttük. A liberális demokraták éppen küzdenek a pozíciójuk megtartásáért, de jelenleg csupán 7%-on állnak.

Ez a 3%-os különbség elképesztő változás ahhoz képest, hogy az előrehozott választások bejelentésekor a munkáspárt még 24%-kal volt lemaradva a kormánypárt mögött. May azonban az utóbbi hetekben elég sokat küzdött a közvéleménnyel, több programpontjuk kapcsán is kénytelen volt védekezni vagy visszalépni, mivel nagy felháborodásokat váltott ki például a kiáltványukban vázolt szociális reform.

A terv szerint azok az idősek, akik szociális ellátást kérnek, halaszthatják a kifizetést egészen a halálukig, hogy ne kerüljön veszélybe a házuk, a kritikusok szerint ez azonban igazságtalan lenne azokkal szemben, akik például lassú lefolyású betegségekben szenvednek, de szeretnék az ingatlanjukat a rokonaikra hagyni. May-t azért is sokan kritizálták, mert visszautasította a kommunikációt a szavazókkal, többek között a szokásos televíziós vitán se volt hajlandó részt venni, ahol Corbynnal kellett volna szembenéznie.

„Olyan nincs, hogy előrehozott választásokat hirdetsz, és azt mondod, ez korunk legfontosabb választása, aztán egyszerűen nem vagy hajlandó vitázni róla” – kommentálta a Green párt vezetője, Caroline Lucas. „Szerintem a vezetői lét első számú feladata, hogy jelenj meg, légy látható.”

Az is látszik a YouGov felméréséből, hogy Theresa May személyes vezetésében sem bíznak már annyival többen, mint az elején. Corbynt az emberek 30%-a találja megbízható kormányfőnek, May-t pedig az 45% helyett már csak 43%. Ma, csütörtökön May beszédet mondott, amiben „újra fókuszba helyezte a Brexit kampányt”, és igyekezett meggyőzni az embereket, hogy erre a feladatra ő a legalkalmasabb. Azt is hangsúlyozta, hogy a „Brexit ígéretét” arra használja majd, hogy az országot jobbá tegye, emellett ezt a témát előszeretettel használta arra is, hogy Corbynt támadja, mert szerinte a munkáspárti vezető „meztelenül és tehetetlenül” állna majd az uniós képviselők előtt, amikor az ország érdekeit kellene majd védenie. Eközben Corbyn a kilépés egy olyan vízióját vázolta, amiben megvédenék a gazdaságot, a munkákat, és az emberek életszínvonalát a tárgyalások során.

Az országos szinthez képest azonban Londonban különösen megcsappant May támogatottsága, és a kampány során először többen tartják a fővárosban jó vezetőnek Jeremy Corbynt, mint őt. Arra, hogy ki lenne a jobb kormányfő, 37% mondta azt, hogy Corbyn, és csak 34% azt, hogy May. Múlt hónapban, a kiáltványok előtt May még 38-32% arányban vezetett. De pártokban is a Labour párt vezeti a listát, már 50%-a áll mögöttük a londoniaknak, miközben egy hónapja még csak 41% támogatta őket. A konzervatív párt támogatottsága 36%-ról 33-ra csökkent, így Londonban a szakadék egyre nagyobb (miközben még márciusban csak 3%-ra voltak egymástól, 37-34 arányban). Ez is mutatja, mennyire nem tettek jót a pártnak a programjuk körüli már említett botrányok.

A Queen Mary University elemzője szerint „a konzervatív pártnak egyáltalán nem ez volt az elképzelt forgatókönyve erre az előrehozott választásra. Nem számítottak arra, hogy ennyi helyet veszítenek majd Londonban, valamint hogy a kis pártok így kiszorulnak a versenyből – 1979 óta nem volt ilyen magas a két vezető párt támogatottsági aránya.”

Az is érdekes, hogy bár a konzervatívok nagyon erős kampányt folytattak online platformon azért, hogy felhívják a figyelmet Corbyn ellenállására egyes anti-terrorista törvényekkel kapcsolatban, a megkérdezett Londoniak a két lehetséges kormányfőben szinte egyenlően bíznak azzal kapcsolatban, hogy megvédik-e őket a terroristáktól. Az is kiderült, hogy Corbynt inkább a női szavazók, míg May-t inkább a férfiak részesítik előnyben, Corbyn pedig kimagaslóan népszerűtlen az idős, 65 év feletti szavazók körében – a fiatalok és a maradás-pártiak között azonban töretlen a vezetése.   Forrás Hirdetőknek: info@hungliaonline.com

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után