Kiskaput találtak, így trükköznek az emberek a tesztekkel Angliában, hogy pénzt spóroljanak utazáskor 1

Az omicron variáns miatt bevezetett korlátozások közepette, úgy tűnik egyre több ember dönt úgy, hogy a rendszer hibáit kihasználva, trükközik, hogy egy kis pénzt takarítson meg a külföldi utazások alkalmával.

Kiskaput találtak, így trükköznek az emberek a tesztekkel Angliában, hogy pénzt spóroljanak utazáskor 3

Mivel az Egyesült Királyságban újra negatív PCR Covid-tesztet kell felmutatnia mindenkinek, a nyaralók közül egyre többen kreatív megoldásokat keresnek, és most meg is találták a módját a rendszer kicselezésének. Az Egyesült Királyság PCR-tesztrendszerének egy kiskapuja lehetővé teszi az utazók számára, hogy kikerüljék a tesztelési folyamatot, és lehetővé teszi az emberek számára, hogy újra felhasználják és megosszák a régi kódokat.

Ahelyett, hogy fizetnének egy új PCR-tesztért annak megállapítására, hogy megfertőződtek-e a vírussal, egyesek (egyre többen) újrahasznosítják a régi foglalási hivatkozási kódokat az utaskereső űrlapjukon. A kiskapu pénzt takarít meg az embereknek a teszteken, de ugyanakkor aláássa az ország azon erőfeszítéseit is, hogy megfékezzék az Omicron variáns terjedését.

Egy jelentés szerint egyes szabálysértők nemcsak simán újra felhasználják régi kódjaikat, amikor újra utazni szeretnének, hanem még meg is osztják azokat családtagjaikkal és barátaikkal. Egy mallorcai utas elmondta azt is, hogy ő maga is ismer több olyan embert is, akik gyakran repülnek az Egyesült Királyság és Spanyolország között a PCR-tesztekhez használt „újrahasznosított” kódok segítségével. Azt mondta, az újonnan bevezetett korlátozások „nem igazán változtatnak” semmin, és a helyzetet „kész viccnek” nevezte.

Natalie Kenny, a PCR-teszteket szolgáltató BioGrad Diagnostics vezérigazgatója és a Laboratóriumi és Tesztipari Szervezet (LTIO) tagja elmondta, hogy már észrevették a hibát, és a múlt héten jelentették is ezt a brit kormánynak.

Hozzátette: „Ezek az emberek rengeteg más emberrel együtt szállnak fel a repülőgépekre úgy, hogy egyáltalán nem áll szándékukban semmilyen tesztet elvégezni.”

Azt egyelőre nem lehet pontosan tudni, hogy hányan használták ki eddig ezt a kiskaput, és léptek be ellenőrizetlenül az Egyesült Királyságba.

Januárban egyébként, amikor a legtöbb légi utazás be volt tiltva, durván megnőtt a feketepiacon elérhető hamis COVID-19 tesztbizonyítványok száma is.

Az Egészségügyi Biztonsági Ügynökség szóvivője megerősítette, hogy tisztában vannak a kiskapuval, és azt mondta: „Jogos okai is lehetnek annak, hogy valaki újra felhasználjon egy kódot, például az utazási tervek utolsó pillanatban történő megváltoztatása. A kódok újrafelhasználása egyelőre csak kis számú esetet tesz ki, és az UKHSA rendelkezik olyan rendszerekkel, amelyek felderítik és megakadályozzák az illegitimnek vélt ilyen próbálkozásokat.”   Forrás