Kiderült, hogy a brit kormány szándékosan visszatartott bizonyos pénzügyi támogatásokat rengeteg rászoruló háztartástól! 1

A pénzügyminisztérium állítólag visszatartott bizonyos pénzügyi támogatásokat a megélhetési költségek válsága közepette, abban a hitben, hogy a háztartások majd a saját megtakarításaikat felhasználva megoldják a dolgot – nyilatkozta egy Whitehalli forrás névtelenül a The Independentnek.

Kiderült, hogy a brit kormány szándékosan visszatartott bizonyos pénzügyi támogatásokat rengeteg rászoruló háztartástól! 3

A magát megnevezni nem kívánó forrás szerint a Rishi Sunak pénzügyminiszter és csapata közötti megbeszélések során azok a pénzek, amelyet az emberek nem költöttek el a lockdownok alatt a járvány idején, a további kormányzati finanszírozás korlátozásának kulcsfontosságú okaként szerepeltek. A lépést azonban a tárgyalásokon részt vevő magas rangú tisztviselők elítélték, mert figyelmen kívül hagyták a megtakarításokkal nem rendelkező, szegényebb háztartásokat és azokat, akik elköltötték az összes megtakarított pénzüket.

„Csapatában többen egyáltalán nem értik és nem érzik át, hogy milyen súlyos a helyzet a legalacsonyabb jövedelműek számára.” – mondta a Whitehall-i forrás. – „Nincs semmijük a bankban vagy bármilyen formában félretéve.”

Egy másik forrás elmondása szerint a megközelítés alábecsülte a megélhetési költségek válságának mértékét – amely 1945 óta a legrosszabb reáljövedelem-csökkenést produkálta –, és nem tudta kezelni a gazdag háztartások és szegényebb, jövedelemfüggő társaik közötti hatalmas különbségeket. Ez „különösen nyilvánvaló azoknál a háztartásoknál, amelyek munkanélküliek és segélyben részesülnek” – mondták, hozzátéve hogy: „A valós hatás ezekre a háztartásokra meglehetősen pusztító erejű lesz.”

A kormány azt remélte, hogy a fogyasztókat felbátorítja a világjárvány elleni korlátozások megszűnésének lehetősége, még akkor is, ha megemelkedett költségekkel kell is szembenézniük – tette hozzá a forrás. „Arra az elképzelésre támaszkodik, hogy a fogyasztói bizalom most majd jól fellendül, és az emberek újra költeni kezdenek; ez ugyanaz a logika, mint az Eat Out to Help Out programnál volt.” – mondták.

A Pénzügyminisztérium tétovázásáról szóló hír azután érkezett, hogy Sunakot széles körben kritizálták, amiért márciusban miniköltségvetésében figyelmen kívül hagyta a legszegényebbek szükségleteit. Egy, a pénzügyminiszterhez közel álló forrás tagadta azokat az állításokat, amelyek szerint ő és csapata arra bazírozott volna, hogy az emberek elköltsék megtakarításaikat, és azt mondta, hogy az év későbbi részében további segítség érkezhet a szegény háztartások számára.

„Őszig nem emelik az energiaszámlákat. Az árak most tapasztalható volatilitása miatt még nem tudjuk, mekkora lesz az emelkedés, és úgy helyes, ha megvárjuk, amíg kiderül, mekkora lesz az emelkedés, mielőtt eldöntjük, mi legyen a megoldás.” – nyilatkozta.

Az infláció az elmúlt hónapokban 30 éves csúcsot ért el, és az energiaár-plafon idén ősszel történő emelésével tovább emelkedik majd. A pénzügyminisztérium eme gondolkodásmódját a járványügyi zárlatok idején tapasztalt szokatlan megtakarítási szokások okozták meg a források szerint. A magasabb jövedelműek megtakarítást tudtak felhalmozni, amikor csökkentek a szociális tevékenységekre, utazásra és ruházkodásra fordított kiadásaik. 2020-ban ez a hatás 1963 óta nem látott szintre emelte a háztartások megtakarításait.

A háztartások 2019-ben 72 milliárd GBP-t takarítottak meg, szemben a 2020-as és 2021-es 211, illetve 163,7 milliárd GBP-vel. A háztartások megtakarításai tavaly év végén a GDP nagyjából 11 százalékának feleltek meg.

Míg azonban a magas és közepes jövedelmű háztartások biztonságban voltak, addig az alacsonyabb jövedelműek, akiknek normál időkben ritkán sikerült pénzt félretenniük, és akiknek a furlough alatt csökkent a keresete, vagy továbbra is bejártak dolgozni, azok nem.

„Nem minden megtakarítás érhető azonban el azonnali felhasználásra.” – mondta Anna Titareva, a UBS vezető közgazdásza. “Az alacsonyabb jövedelmű háztartások kevésbé lesznek biztonságban” – tette hozzá, megjegyezve, hogy az is fontos emellett, hogy “a költési hajlandóság nagyobb az embereknél a jövedelmükből, mint a vagyonukból”.

„A megtakarításokat illetően viszonylagos optimistákból pesszimistákká váltunk. Idén a reáljövedelmek 2 százalékos csökkenésére számítunk. Ez elég ahhoz, hogy a fogyasztói szektort idén recesszióba sodorja.” – mondta Andrew Goodwin, az Oxford Economics brit vezető közgazdásza.

A Pénzügyminisztérium szóvivője ezt nyilatkozta: „Tisztában vagyunk azzal, hogy az egyes háztartások nagyon eltérő dolgokat tapasztaltak a járvány kapcsán, és sokan a szokásosnál kevesebbet takarítottak meg, és szorosan figyelemmel kísérjük a történéseket. Aggasztó időket élünk – de mindig őszinték voltunk a brit lakossággal abban a tekintetben, hogy nem tudjuk teljesen megvédeni az embereket az előttünk álló globális kihívásoktól, de ettől még a nyomás enyhítésére szolgáló 22 ​​milliárd GBP-s csomagunk azoknak szól, akiknek a legnagyobb szükségük van rá.”     Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után