Munkaszerzés és karrier Angliában külföldiként, szakmai tapasztalat, és kapcsolatok nélkül 1

Sajnos minden külföldinek a ranglétra legaljáról kell kezdenie a felkapaszkodást, ha Angliában karriert akar építeni. Azok, akik úgy utaznak ki az Egyesült Királyságba, hogy nem egy multitól közvetítik ki őket, vagy nincsen angol nyelvű felsőfokú végzettségük, bele kell törődniük abba a szomorú ténybe, hogy csak nagyon kemény munkával és rengeteg erőfeszítéssel juthatnak előre.

 

Viszont, aki elég elszánt és elege van a kinti „Külföldi Munkás” kifejezésből, még sokra viheti. Cikksorozatunkból kiderül, mik azok az alapvető lépések, melyek megtétele szükséges ahhoz, hogy valaki álomkarriert építsen a szigetországban.

Első és legalapvetőbb tényező az Egyesült Királyságban a megfelelő szakmai tapasztalat. Enélkül sajnos felesleges próbálkozni, és hiányában még a britek sem kapják meg a lehetőséget. Ha valaki pl mosogatóként dolgozik 3 éve Angliában, ne álmodjon arról, hogy egy Marketing cég fogja alkalmazni, hiába van Marketinges végzettsége. Ilyenkor általában elgondolkodik az ember, hogy teljesen felesleges volt továbbtanulnia Magyarországon, ha hosszú távra, esetleg örökre tervez külföldön.

Rengeteg ingyenes képzés indul viszont online és az esti órákban, melyek gyakorlatot is biztosítanak az érdeklődőknek. Angol nyelven azonban tanulni nem könnyű, viszont ezt is lehet orvosolni. Szerencsére a britek általában nagyon segítőkészek külföldi tanulótársukkal szemben.

Rengeteg lehetőség van egy külföldi nyelvtanár igénybe vételére, melyet az akkreditált kurzusok egyből biztosítanak. Ők általában kelet – európaiak, és az ő feladatuk a nemzetközi tanuló támogatása. Ha esetleg olyan kurzust választ a vállalkozó szellemű magyar, melyet sajnos lehetetlen munka mellett végezni, csupán a Jobcenterben kell regisztrálni, és ha megfelelnek a követelményeknek, akár minimálbérnyi összeget is igényelhetnek.

A szükséges tapasztalat megszerzéséhez több cég biztosít Internship, azaz gyakornoki  programot, mely lehetővé teszi tapasztalatlan jelöltek elhelyezkedését. A fizetés itt kb a minimálbér, vagy annál is alacsonyabb, viszont hosszútávon kifizetődő.

A következő nagyon lényeges pont a megfelelő önéletrajz írása. Sokan úgy gondolják, hogy a jól beszélt angol elég egy önéletrajz megírásához, ez viszont nem igaz. Ahhoz, hogy jól fizető állást találjunk, mindenképpen szükségünk lesz egy profi önéletrajz író cégre, ahol olyan kulcsszavakat helyeznek el a dokumentumban, mely túléli a szűrést. Mivel általában több százan jelentkeznek egy állásra, a HR-es csupán a kulcsszavak alapján szelektál, a többi pedig a kukában végzi.

Átlagban 4-5 jelentkezőt hívnak be állásinterjúra. Nagyobb cégeknél 2,3 fordulósak ezek a beszélgetések. Egy dolgot mindeképpen meg kell jegyeznie annak, aki úgy dönt, hogy az Egyesült Királyságban csinál karriert. Az első helyen mindig a Britek lesznek, tehát senki se keseredjen el, ha már a 200. állásról sem jeleztek vissza. Azonban kitartással és akaraterővel bárhová eljuthat a magyar. Sokan dolgoznak tanárként, jogi asszisztensként, ingatlan ügynökként és média asszisztensként.

Másik opció lehet a ranglétre legaljáról kezdeni. Aki bekerül pl egy éttermbe mint mosogató, később akár a manageri pozícióig is viheti. Gyárak, raktárak külföldi alkalmazottjai kerülnek fel a logisztikai irodába, ha elég kitartóan végzik a munkájukat.

Londonban rengeteg a külföldi, és érdemes olyan cégeknél is bepróbálkozni, melyek nem Brit tulajdonban vannak. Itt jobban elfogadják a bevándorlókat, és az együtt végzett munka is eredményesebb.

Van viszont néhány szakma, ahol kifejezettem a külföldi munkaerőt keresik, pl orvos, fogorvos, gyógyszerész, építész. Hogy miért? Mert sajnos az angolok között kevés az igazi szakértelem, és a megbízható munkavégzés sem jellemző rájuk.

A következő részben részletesen beszámolunk a Brit Felsőoktatásról, és arról, hogy mennyi lehetősége van egy magyarnak egy Masters Diploma megszerzésére.         Szerző:   B. Orsolya

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után