Káosz London legnagyobb repülőterén: utasok százait küldték haza a csomagjaik nélkül 1

Csalódott utazók sokasága kényszerült akár négy órát is várni arra, hogy átvehessék csomagjaikat ezen a hétvégén a Heathrow repülőtéren, köszönhetően az Eunice viharnak, ami továbbra is káoszt okoz a közlekedésben országszerte sok helyen.

Káosz London legnagyobb repülőterén: utasok százait küldték haza a csomagjaik nélkül 3

Sokan voltak olyanok is, akik feladták a várakozást, és hazament éjszakára, és csak másnap délután küldték utánuk a csomagjaikat. Néhányan azonban még 24 órával később is a reptéren várakoztak, és volt köztük pl. olyan is, akinek a táskájában volt az anyósa számára egy létfontosságú gyógyszer. A British Airways arra kérte az utasokat, akik nem akartak várni, hogy töltsenek ki egy online űrlapot, amellyel nyomon követhetik csomagjaikat, de sokan ezt követően arról számoltak be, hogy az online rendszer meg nem működik.

A Heathrow repülőtér elnézést kért a fennakadásokért, és elismerte, hogy az utazók poggyásza a „becsekkolás” pillanatától a légitársaságok felelőssége. A BA egyik utasa, Harry Gowan tegnap reggel nem sokkal reggel 8 óra után szált le Londonban, és körülbelül fél órába telt csak az, míg eljutottak az 5-ös terminálhoz. Ráadásul mikor odaért, ahol a feladott csomagját kellett volna megkapnia, a személyzet közölte vele, hogy komoly késésekre lehet számítani.

„Kezdetben csak annyit mondtak, hogy legalább két órás várakozási idő lesz, ami a viharoknak köszönhető. Ennek azonban nem volt sok értelme, mivel pontosan tudták, hogy a járatok egymás után folyamatosan érkeznek, és egyszerűen nem volt elegendő alkalmazott a probléma megoldására.” – mesélte Harry.

Ezt követően megkérdezték tőle, hogy szeretne-e kitölteni egy nyomtatványt a poggyászának későbbi átvételéhez, de azt mondta úgy döntött, inkább kivárja, és hozzátette, hogy amúgy ez nem olyan egyszerű, hogy csak mindenkit hazaküldenek és majd megkapja a csomagját, mert sok embernek a kocsikulcsa, vagy épp valamilyen fontos munkaeszköze volt a feladott csomagjában, ami nélkül adott esetben el sem tud indulni.

Káosz London legnagyobb repülőterén: utasok százait küldték haza a csomagjaik nélkül 4

„Hatalmas volt a káosz, és minden egyes, a terminálra érkező járat csak még tovább növelte azt. Folyamatosan érkeztek a repülőgépek, és ez csak növelte a kavarodást. Összességében a reggel 8:05-ös leszállás után nem kaptuk meg a csomagjainkat egészen kb. délig, így a napomból négy órát elvesztegettem, ami nem ideális, mivel Heathrow-ról még két óra az út hazáig kocsival.”

Egy másik utas, aki tegnapelőtt érkezett a Heathrow-ra Glasgow-ból, azt mondta: „24 órája itt vagyok és még mindig nincs meg a poggyász, amiben benne van az anyósom létfontosságú gyógyszere. Nem is beszélve arról a három órás késésről, amivel megérkeztünk… „Ha kiderül, hogy ez adatvesztés, a BA-t milliós pénzbírsággal sújtják. Tekintettel az ügyfeleik iránt tanúsított hanyag és lekezelő viselkedésre, súlyos pénzbírságot kellene kiszabni rájuk.”

„Körülbelül 30-40 perc várakozás után mindenkinek kezdett melege lenni és frusztráltak is voltunk, és már fáradtak is voltunk, és haza akartunk menni… akkor láttam, hogy egy kisebb tömeg veszi körül a személyzet egyik tagját. Amikor odaértem, odaadta az elveszett poggyászok bejelentéséhez szükséges űrlapokat, és mindenkinek azt tanácsolta, hogy menjenek haza, mert a vihar miatt két napos elmaradásban vannak a poggyászok kézbesítése terén.” – mesélte egy másik utas. Aztán hozzátette, hogy úgy döntött még vár és kérdezősködik egy kicsit és délelőtt tíz körül azt mondták neki, hogy még nagyjából 2 órát kell várnia a csomagjára. Majd egy órára rá közölte a  BA személyzete, hogy a poggyászok mégis határozatlan ideig nem fognak előkerülni, és mégis inkább menjenek haza.

„Folyamatosan azt mondták nekünk, hogy töltsük ki a hiányzó poggyászos űrlapot a BA honlapján, de a weboldaluk nem működött, és csak három alkalmazott volt ott, akik viszont bezárkóztak egy irodába. Ezek után mindannyiunknak azt mondták, hogy menjünk haza. Néhányan ezt meg is tették, de én továbbra is maradtam rengeteg másik emberrel együtt, de a járatszámunk egyszer csak lekerült a poggyászos futószalag képernyőjéről…”

A British Airways közleményében azt mondta a Metro.co.uk-nak: „Játatainknak túlnyomó részét a tervek szerint üzemeltetjük, de az Egyesült Királyságban és Európában a továbbra is rossz időjárási körülmények miatti üzemeltetési problémák okán továbbra is sokan tapasztalhatnak némi fennakadást, és számos járatot kellett törölniük vagy késleltetnünk.”

A Heathrow reptér szóvivője hozzátette: „Jelenleg néhány utasnak a vártnál kicsit tovább tart a poggyász átvétele a közelmúltbeli rossz időjárási körülmények miatt. Szorosan együttműködünk légitársaságokkal a probléma megoldása érdekében, és elnézést kérünk utasainktól az esetleges kellemetlenségekért.”     Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után