Januártól deportálni fogják Nagy-Britanniából azokat, akik külföldiek és nincs fedél a fejük fölött 1

A nem brit származású hajléktalanokat a Brexit átmeneti időszakát követően életbe lépő új bevándorlási szabályok értelmében az Egyesült Királyságból egyszerűen csak deportálják majd. Az új törvények értelmében, amelyek január 1-jén lépnek hatályba, a hajléktalanság elegendő ok lesz arra, hogy megszüntessék vagy elutasítsák az emberneknek az Egyesült Királyságban való tartózkodási jogát.

Januártól deportálni fogják Nagy-Britanniából azokat, akik külföldiek és nincs fedél a fejük fölött 3

A kampány résztvevői a tervet „teljesen ésszerűtlennek” és kegyetlennek minősítették, és arra figyelmeztettek, hogy a már így is kiszolgáltatott helyzetben levő embereket, köztük a modern rabszolgaság áldozatait is, még mélyebb gödörbe taszíthatják ezzel. Úgy tudni, hogy a tisztviselők tisztában vannak vele, hogy mennyire veszélyes dolog a már eleve rossz körülmények közt élő embereket kitoloncolással fenyegetni. Az emberek számának csökkentése az utcákon azonban állítólag Boris Johnsont és minisztereit „nagyon foglalkoztatja”.

A belügyminisztérium szerint a hajléktalanok eltávolítására csak akkor kerülne sor, ha elutasítják a nekik nyújtott segítséget vagy tartósan antiszociális magatartást tanúsítanak. Ügyvédek szerint az új szabályok figyelmen kívül hagynak számos okot, amelyek miatt az emberek utcára kényszerülhetnek, és ezek egy része ráadásul közvetlenül a Belügyminisztérium ellenséges környezetvédelmi politikájához kapcsolódik.

Sonia Lenegan, a Bevándorlási Jog Gyakorló Szövetségének jogi igazgatója a The Independentnek elmondta, hogy a tervek “teljesen ésszerűtlenek”, és példának kiemelte a Legfelsőbb Bíróság egyik májusi ítéletét, amely következtében egy nyolcéves brit fiú hajléktalan lett bevándorló anyjával együtt, azért mert a Belügyminisztérium jogellenesen megvonta tőlük a támogatásokat.

Egy másik, júliusi ítélet pedig kimondta, hogy sokakat jogellenesen kényszerítettek hajléktalanságba, mivel a belügyminisztérium „szisztematikusan igazságtalan” politikát alkalmazott a szállásra való jogosultságuk meghatározására.

„Csak az idei évben eddig már kétszer tapasztaltuk, hogy a kormány jogellenesen alkalmazott olyan politikákat a bevándorlás ellenőrzése alatt álló emberekre, amelyek ideiglenesen utcára kényszerítették őket. A kormány most pedig arra törekszik, hogy felhatalmazza magát arra, hogy az embereket hajléktalanságukra hivatkozva eltávolítsák az Egyesült Királyságból. Holott  egyes esetekben ebben valószínűleg a kormány maga is szerepet játszott. Ez teljesen ésszerűtlen.”

Rick Henderson, a Homeless Link vezérigazgatója szerint a javaslatok „mélységesen kiábrándítóak és kontraproduktívak”, és dehumanizálják és kriminalizálják az embereket, csak azért mert nincs otthonuk. „A szabályok ráadásul aláássák a létfontosságú támogatást nyújtó hajléktalan jótékonysági szervezetek iránti bizalmat is, és ezáltal az emberek nem mernek majd segítséget kérni sem.”

A belügyminisztérium nem volt hajlandó kommentálni ezeket a kritikákat. A legfrissebb hivatalos adatok azt mutatják, hogy az Egyesült Királyságban a hajléktalanok több mint egynegyede külföldi állampolgár, 22 százalékuk az EU-ból és 4 százaléka az EU-n kívülről származik. Az új bevándorlási szabályok szerint minden külföldi állampolgárnak, akit legalább egy év börtönre ítéltek – akár Nagy-Britanniában, akár külföldön – , szintén megtiltják majd az Egyesült Királyságba való beutazást.   Forrás

Megosztás