Angliában és Walesben milliók számára szigorodnak a koronavírus korlátozások 1

Közel hatmillió brit lakos kénytelen keményebb korlátozásokkal szembenézni a járvány miatt. Manchester 2,8 milliós lakossága éjfélkor csatlakozott az angliai Liverpoolhoz és Lancashirehez, már ami a tilalmakat illeti. Este 6 órától pedig Wales is zár alá kerül:  3,1 millió embernek kell 17 napon keresztül otthon maradnia, megkezdődik a helyi lockdown. Dél-Yorkshire szintén szintet lép: harmadik szintű, nagyon magas kockázati besorolásba kerül szombat éjféltől. Ezzel együtt az Angliában élő, legmagasabb kockázati besorolású területeken lakók száma meghaladja a hétmilliót.

Angliában és Walesben milliók számára szigorodnak a koronavírus korlátozások 2

A cél az, ahogy egy miniszter fogalmazott, hogy visszaszorítsuk a vírus terjedését, hogy kicsit normálisabb keretek között tudjuk ünnepelni a közeledő karácsonyt. “Azt hiszem, kevesen várják el, hogy pontosan olyan legyenek az ünnepek, mint általában” – mondta Stephen Barclay, a pénzügyminisztérium főtitkára -, de “mindannyian reméljük, hogy képesek vagyunk megtenni”-utalt a közös áldozat- és felelősségvállalásra.

A harmadik szintű, “nagyon magas” riasztási besorolás azt jelenti, hogy az itt élő emberek nem keveredhetnek más háztartásokkal, és a kocsmák és bárok bezárnak – hacsak nem szolgálnak fel ételt. Ezeken a területeken bezárnak a bingótermek, kaszinók, a soft play központok is és nem javasolt az érintett területre való ki és beutazás. (Összefoglaló táblázatunk a különféle készültségi szintekről és szabályaikról a cikk végén található.)

A növekvő számok azt is jelentik, hogy Coventry, Stoke és Slough szombaton éjféltől a második, magas kockázati besorolású szintre lép. A második, magas riasztási szint azt jelenti, hogy a háztartásoknak tilos a beltéri keveredés, és az embereket arra ösztönzik, hogy csökkentsék a tömegközlekedés használatát.

A kormány és Nottingham valamint Warrington helyi vezetői között hamarosan tárgyalásokra kerül sor a harmadik szintű korlátozások bevezetéséről. A walesi korlátozások értelmében pedig megpróbálják az embereket otthon tartani, és november 9-ig bezárják a kocsmákat, éttermeket, szállodákat és nem alapvető élelmiszert árusító üzleteket.

 

 

Az Egyesült Királyságban csütörtökön további 189 halálesetet és 21 242 új megerősített esetet regisztráltak.

A skót kormány is kialakította a koronavírus korlátozásokra vonatkozó saját, többszintű riasztási rendszerét, amely november 2-tól lép hatályba. Nicola Sturgeon első miniszter azt mondta, hogy a skót risztási rendszernek öt szintje lesz, a középső nagyjából megfelel az angliai harmadik szintnek.

A politikusnő azt is hozzátette, hogy egy további felső szint áll a legközelebb a teljes tiltáshoz, a totális lezáráshoz.  Anglia főorvosa ugyanis korábban elismerte, hogy az angol hármas szintű korlátozási rendszer nem feltétlenül elegendő a fertőzések csökkentésére minden körülmény között.

Manchesteri politikusok és a miniszterek egyébként napokon át vitáztak arról, hogy milyen pénzügyi támogatás lesz elérhető a szigorú korlátozásokkal operáló területen. Az új, “nagyon magas” riasztási szint bevezetése után a kormány egy nagyvonalúbb, augusztusra visszamenőleges bértámogatási rendszert hirdetett.     Forrás

Megosztás