Itt van, hogy alakulnak az albérlet árak 2024-ben Nagy-Britanniában – a helyzet aggasztó, de vannak jó hírek is 1

A meghirdetett albérlet árak átlagos értéke új rekordot döntött Nagy-Britanniában, de a jelek szerint a főbérlőknek csökkenteniük kell az árakat mert már olyan magasan vannak, hogy a bérlők számára egyre nagyobb arányban nem megfizethetőek.

Itt van, hogy alakulnak az albérlet árak 2024-ben Nagy-Britanniában – a helyzet aggasztó, de vannak jó hírek is 3

Az ingatlanpiacon 2024 első negyedévében kért átlagos havi bérleti díj Londont figyelmen kívül hagyva, Nagy-Britanniában 1291 font volt – derült ki a Rightmove legfrissebb adataiból. Ez 8,5 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi értéket, és elmarad a 2023 negyedik negyedévében mért 9,2 százalékos éves növekedéstől. Az átlagos meghirdetett bérleti díj Londonban is új csúcsot ért el 2024 első negyedévében, de az átlagosan elkért havi bérleti díj 2633 fonttal, csak 2 fonttal volt magasabb, mint 2023 negyedik negyedévében.

A londoni bérleti díjak 5,3 százalékkal voltak magasabbak 2024 első negyedévében, mint egy évvel korábban, ami lassulást jelent a 2023 negyedik negyedévében mért 6,1 százalékos éves növekedéshez képest. Az Independent korábban arról számolt be, hogy britek milliói küzdenek a megélhetési költségekkel és a rekordmagasan lévő bérleti díjakkal.

Bár a kereslet és a kínálat egyensúlya lassan javulni látszik, a Rightmove becslései szerint még mindig közel 50 000 kiadható albérletre lenne szükség ahhoz, hogy a kínálat visszatérjen a járvány előtti szintre. A bérelhető ingatlanok száma 11 százalékkal haladja meg a tavalyit, de 26 százalékkal marad el a 2019-es szinttől – olvasható a honlapon. És bár a bérlők száma is alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt, még mindig magasabb, mint 2019-ben.

A Rightmove szerint az albérletekkel foglalkozó ügynökségekhez ingatlanonként átlagosan 13 megkeresés érkezik be. Noha ez az előző évi 19-hez képest jóval alacsonyabb, még mindig csaknem háromszorosa a 2019 márciusi 5-ös átlagnak. A Rightmove arra is rámutatott, hogy a bérleti díjak csökkenése ugyanakkor ötéves csúcson van az év ezen időszakát tekintve.

Azon bérlemények aránya, amelyeknek csökkent az ára 22%, szemben az egy évvel korábbi 16%-kal, és 2019 óta ez a legmagasabb arány az év ezen időszakában. A legvalószínűbb, hogy a legnagyobb lakások, köztük a négy hálószobás családi házak és az öt vagy több hálószobás ingatlanok bérleti díjai csökkennek. A ranglétra legfelső szintjén lévő ingatlanok harmadának, 30 százalékának csökken jelenleg az ára, ami a Rightmove adatai szerint új rekord az év ezen időszakában.

Tim Bannister, a Rightmove ingatlanokkal foglalkozó igazgatója a következőket mondta: „A bérleti piac már nem a csúcsponton van, de továbbra is nagyon meredeken emelkednek az árak. A teljes piac adatait tekintve lassú javulást tapasztalhatunk a nagyobb választék miatt, és lassan kezd enyhülni a verseny a többi bérlővel. Előfordulhat azonban, hogy a bérlők nem érzik még a javulást a saját környezetükben, mivel a kereslet és a kínálat közötti egyensúly még mindig messze van a járvány előtti szinttől.”

„Az a tény, hogy a kínálati szint javulása ellenére is közel 50 000 ingatlannal vagyunk lemaradva a járvány előtti állapottól, határozottan egy erőteljes indikátor, hogy az iparágnak több jó minőségű albérletre van szüksége.”    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után