Eddig nem látott mértékben emelkednek az albérlet árak Nagy-Britanniában: kezdődik az „albérlet költségek válsága”? 1

Az Egyesült Királyságban az albérlet árak az eddigi leggyorsabb ütemben emelkedtek az elmúlt időszakban, mivel a lakáspiacot továbbra is erőteljesen befolyásolja a szűk kínálat és a magasabb kamatok.

Eddig nem látott mértékben emelkednek az albérlet árak Nagy-Britanniában: kezdődik az „albérlet költségek válsága”? 3

Az Egyesült Királyságban az átlagos bérleti díj 9 százalékkal nőtt a februárig tartó 12 hónap során, a januári 8,5 százalékos értékről – közölte az Országos Statisztikai Hivatal (ONS). Ez a legmagasabb éves százalékos változás az Egyesült Királyság területén az adatok rögzítésének 2015. januári kezdete óta. A magánszféra bérleti díjainak inflációja Londonban volt a legmagasabb, 10,6 százalékkal, a legalacsonyabb pedig Északkeleten, 5,7 százalékkal.

Az átlagos havi bérleti díj az Egyesült Királyságban jelenleg 1238 GBP, ami 102 fonttal magasabb, mint 12 hónappal ezelőtt. Az átlagos lakásárak ezzel szemben 0,6 százalékkal csökkentek a 2024 januárja előtti 12 hónapban. Angliában 1,5 százalékkal csökkentek, Walesben pedig 0,8 százalékkal, mindeközben Skóciában viszont 4,8 százalékkal nőttek.

A 9 százalékos bérleti díj emelkedés jelentősen meghaladja a 3,4-es inflációs rátát, és azt jelzi, hogy a bérlőket továbbra is óriási költségnövekedés sújtja. Angliában és Walesben a legutóbbi népszámlálás szerint 5 millió háztartás lakik albérletben, ami magántulajdonban van.

Eddig nem látott mértékben emelkednek az albérlet árak Nagy-Britanniában: kezdődik az „albérlet költségek válsága”? 4

Luke Murphy, az ippr infrastrukturális és lakhatási igazgatója a The Independentnek elmondta, hogy az Egyesült Királyság lakáspiacának strukturális problémája, és a kínálat hiánya továbbra is a bérleti díjak emelkedésének elsődleges mozgatórugói.

„Ez alapvető kínálati kérdés, évtizedek óta nem építünk elég lakást, és ez mindenféle otthonra értendő. Nem csak a számukról van szó, hanem sokkal többről, valóban megfizethető szociális otthonok építéséről. Elemzésünk azt mutatja, hogy egy évtized alatt négymilliós lakáshiány alakult ki, és közel sem vagyunk megfizethető lakások olyan számban való felépítéséhez, amennyire szükségünk lenne. És ez hatással van a bérleti díjakra is.”

Cara Pacitti, a Resolution Foundation vezető közgazdásza elmondta, hogy az Egyesült Királyságban az átlagos bérleti díj most 20%-kal magasabb, mint a 2020 februárjában a járvány előtti időszakban.

Jonathan Gordon, az IP Global vagyonkezelési igazgatója szerint az Egyesült Királyságban a bérleti feltételek „brutálisak” jelenleg a bérlők számára.

Azt mondta: „A landlordoknak növekvő költségekkel kell szembenézniük, ami viszont a bérlők bérleti díjának emelkedéséhez vezetett. Ez rendkívül nehéz helyzetet teremt a bérlők számára az Egyesült Királyságban, mivel a bérek gyakran nem tartanak lépést a bérleti díjak emelkedésével. Bár a lakásárak enyhén estek, a folyamatosan magas lakáskereslet azt sugallja, hogy jelentős áresések nem valószínűek.”

Ben Twomey, a Generation Rent vezérigazgatója azzal érvelt, hogy az áremelkedés nem csak a főbérlők költségeinek emelkedéséből fakad, mivel a bérelt lakások felén nincs jelzáloghitel.

Azt mondta: „Ezek a számok megdöbbentőek, de nem meglepőek – 2021 óta érezzük az egekbe szökő magas bérleti díjak hatását, és elértük annak a határát, amit megengedhetünk magunknak. Ahogy a megélhetési költségek válsága látszólag enyhül, a bérleti költségek válsága egyre jobban felerősödik.”   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után