Egy új kormányrendelet egyszerűbbé teszi a külföldön született magyar gyermekek útlevélszerzési procedúráját.

133109_g

A magyar bürokrácia igencsak megnehezítette azoknak a szülőknek a dolgát, akiknek más országban jött világra a kisbabája. Idáig akár fél évig is elhúzódhatott, mire a gyermek anyakönyvi kivonatát megszereztük. Akiket pedig hazahoztak, de állampolgárságukat nem tudták igazolni ezzel a dokumentummal, azoknak az orvosi ellátását az állam nem támogatta.

Azonban, ha a szülő azt akarja, hogy a tb fizesse a gyerek orvosi ellátását, akkor ezt a dolgot minél előbb el kell rendezni. A hírek szerint több, mint 8,000 ilyen, vagy hasonló eset történt, ahol az ügyintézés teljesen ellehetetlenítette a szülők helyzetét, a probléma pedig nem oldódott meg.

Az új kormányrendelet ezt patthelyzetet próbálja megoldani, egyszerűsítve a más országban világra jött magyar gyerekek útlevélszerzését.

Ez minden gyermekekre vonatkozik, aki az alábbi szempontoknak megfelel:

  • külföldön született,
  • 6 évnél fiatalabb,
  • a magyar nyilvántartásban nincsenek benne sem a személyes adatai, sem a lakcíme,
  • nincs semmilyen okmányuk, ami igazolná, hogy magyar állampolgárok.

Teendők az útlevél igényléséhez:

  • az igénylés során csatolni kell a külföldön kiállított anyakönyvi kivonatot,
  • és a magyar állampolgárságú szülőknek nyilatkozatot kell tennie arról, hogy a gyermek magyar állampolgár.

Tehát a fél éves totojázás most már elkerülhető. A szülőknek csak a felsorolt dolgokat kell extraként csatolni a magyar konzulátuson az útlevél igénylésekor.

Maga a magyar anyakönyvi kivonat kiállítása a törvény szerint 2 hónapnál nem vehet igénybe több időt. Ez azt jelenti, hogy a folyamat így sem 5 perc, de jóval rövidebb, mint eddig.

Itt tudsz csatlakozni Facebook csoportunkhoz , ami már 6,200 fős.

ÚJ – Mobilodról mostantól 1 érintéssel elérheted weboldalunkat a HuNglia ikonnal

Vásárolj olcsóbban a HuNglia kuponjaival 

Ha érdekesnek vagy hasznosnak találtad, nyomj egy Like-ot:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”500″ box_height=”200″ colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″][email-subscribers namefield=”NO” desc=”Hírlevelünkhöz email címed megadásával csatlakozhatsz” group=”Public”]

Forrás: http://444.hu/