Igazságszolgáltatás egy ügyfélnek, aki súlyos szülési sérüléseket szenvedett 1

Az Orvosi Műhiba Csoport az Osbornes Ügyvédi Irodánál nemrégiben tárgyalás útján rendezett egy ügyet, melyben ügyfelünk 2018. novemberében, első gyermeke világrahozatala közben egy orvosi műhiba eredményeként súlyos sérüléseket szenvedett, Ügyfelünket Nick Leahy, az Orvosi Műhiba Csoport ügyvédje képviselte.

Igazságszolgáltatás egy ügyfélnek, aki súlyos szülési sérüléseket szenvedett 3

Háttér

Ügyfelünk, AB, 2018. április elején teherbe esett és 9+5 hetesen jelentkezett be a  Princess Royal Egyetemi Kórházban (PRUH)  terhességgondozásra. A PRU Kórházat a King’s College Londoni Kórházak NHS Tröszt üzemelteti. AB terhességét normálisnak és kis kockázatúnak ítélték meg. A tervnek megfelelően eljárt a terhesgondozásra és terhessége alatt semmi aggály nem merült fel.

2018. november 17-én erős fájásokról beszámolva AB felhívta a vajúdó anyáknak fenntartott telefonvonalat. Azt mondták neki, hogy menjen be kivizsgálásra a szülészetre. Nemsokkal ezután megérkezett, és du. 2-kor feljegyezték, hogy a vajúdás látens szakaszában volt. Ebben a szakaszban a terv az volt, hogy folytatják a megfigyelést, a CTG-s nyomon követést, a tükrözéses +/- hüvelyvizsgálatot és, amennyiben szükséges, szülészorvosi felülvizsgálat kerül sorra.

Egy kis idő múlva, 2018. november 17-én 15:00 órakor AB-nél 5 cm-es tágulást tapasztaltak, és az lett a terv, hogy átkerül a Szülészetre, hogy várják a fejleményeket. Ekkor úgy döntöttek, hogy hagyományos szülést fognak levezetni nála.

19:10-kor a szülésznő megállapította a vajúdás beálltát, mivel AB-nek ekkor erős fájásai voltak és fájdalomcsillapítást igényelt. AB-nek rutin intrapartum ellátást, igény szerinti fájdalomcsillapítást és orális folyadékbevitelt / hólyagellátást írtak elő. Minden fájás után magzatmegfigyelést végeztek mielőtt átadták volna éjszakás személyzetnek kb. 20:30-kor.

20:50-re AB-nek 10 percenként 3-4, 55 másodpercig tartó, tapintásra enyhe vagy közepes fájása volt. Jó magzati mozgást észleltek. 21:00 órára 6 centiméternyire volt kitágulva.

2018. november 18-án éjjel AB a Szülészeten maradt. 3 :00 órakor profilaktikus benzyilpenicillin kezelést végeztek, 24 órával azután, hogy elkezdett folyni a magzatvize. Később, 5:00 órakor megszületett a döntés, hogy a fokozzák vajúdást Syntocinonnal. Ekkor még mindig 6 cm volt a tágulása.

11:40-kor újból megvizsgálták. A   fájásai erősödtek és gyakoribbá váltak kora reggel óta. Ekkor 9 cm volt a dilatációja, ami jelentős előrehaladás volt. Magzati koponyaduzzanat kezdett kialakulni, és a koponyabúb az alsó gerinccsigolyák felett maradt. Úgy döntöttek azonban, hogy folytatódjon a vajúdás és AB-t 2 óra múlva újra megvizsgálják.

13:40-re már nem volt további előrehaladás a méhnyak-dilatáció tekintetében. AB-nek azonban erős fájásai voltak, minden 10. percben négyszer.

Ekkor egyre inkább bebizonyosodott, hogy a szülés el fog akadni és a koponyaduzzanat +++ státuszú volt. A vezető szülészeti dolgozók azonban nem végeztek felülvizsgálatot és ekkor még nem született döntés arról, hogy a babát sürgős császármetszéssel világra kell segíteni.

Csak 15:55 volt, amikor az osztályos szakorvosjelölt engedélyezett hüvelyvizsgálatot végzett, és a méhszáj 9 cm-re volt kitágulva. A CTG ekkor normális volt, de az alapvonala emelkedést mutatott és meghozták a döntést, hogy császármetszést kell csinálni.

2018. november 18-án 17:30-kor AB-nek vészhelyzeti császármetszést végeztek a műtőben. Amikor bevitték a műtőbe, AB dilatációja 9 cm volt. A hasfal metszés 17:35-kor történt, a méhfal metszés pedig 17:38-kor.

17:46-kor feljegyezték, hogy AB-nek nehéz szülése volt, és elakadt szülés jelei mutatkoztak. Egy Bandl-féle gyűrűt észleltek. A szülési nehézség eredményeként a sebész kénytelen volt T-alakú bemetszést ejteni AB méhén, és végül, 17:46-kor megszületett AB kislánya.

AB kisbabája a szülés után a Speciális Csecsemőgondozó Osztályra (SCBU) került, AB-nek pedig kórházban kellett maradnia, mert a saját felépülése nehezen ment. Szülés utáni szepszis és bélelzáródás lépett fel nála. Végül, 2018. november 30-án hazaengedték a kórházból. 2018. december 6-án azonban állandó műtét utáni fájdalmak miatt visszament.  Felvették a kórházba és antibiotikumot kapott. Ez alkalommal 2018. december 11-ig maradt a kórházban.

A fenti események súlyosan visszahatottak AB következő terhességére 2020-ban. A szülést erre a terhességre a 36. hétre tervezték az előző terhessége alatt tapasztalt problémái miatt. Sajnos, a terhesség 31. hetében erős hasi fájdalmakkal kórházba került és méhrepedést állapítottak meg nála, ami szükségessé tette a baba azonnali világra hozatalát. Ezután azt tanácsolták neki, hogy ne vállaljon több gyermeket.

Polgári per

AB 2020. decemberében megbízta Nicholas Leahy-t, az Osbornes Ügyvédi Iroda Orvosi műhiba csoportjának ügyvédjét, hogy indítson keresetet a King’s College Kórházak NHS Tröszt ellen.

A kezdeti vizsgálatokat követően szakértői véleményt szereztünk egy vezető szülészorvostól, ami alátámasztotta AB kötelességszegésre és okozati összefüggésre hivatkozó ügyét.  Szakértőnk azon a véleményen volt, hogy holott AB-nél az elakadt szülés egyértelműen bizonyított volt, gondatlan mulasztás volt ennek fel nem ismerése, és hiba volt az, hogy a sürgős császármetszést nem csupán felajánlották AB-nek, hanem ösztönözték is azt, mint a legbiztonságosabb lehetőséget az adott körülmények között.  Szakértőnk úgy vélte, hogy ezen hibák miatt AB szülése komplikáltabb volt és az ellátásbeli jelentős mulasztások hiányában AB-nek nem lett volna szüksége invertált T-bemetszésre, sem fordított farfekvéses extrakcióra.

2021. októberében Keresetlevél lett küldve a kórháznak, és 2022. március 1-én válasz érkezett. Az alperes válaszlevelében jelentős mértékben elismerte a felelősséget és felkért minket arra, hogy a hölgy ügyének rendezése érdekében, közöljük a Veszteségjegyzéket.

Az Állapot és Prognózis tanúbizonyságot egy plasztikai és rekonstrukciós sebészorvostól szereztünk, aki többféle kezelési opciót javasolt AB-nek a hegesedés redukálására, ami sokkal terjedelmesebb lett, mint lehetett volna, ha nincs az elismert műhiba. A bizonyíték kézhezvétele után, egy teljes mértékben részletezett veszteségjegyzék lett az alperes elé tárva. Kárrendezési ajánlatok készültek, és az alperes 2022. áprilisában elfogadta a Polgári Perrendtartás 36.része értelmében tett, 85 000 font összegű kárrendezési ajánlatot AB-től.

Az eset sikeres megoldását követő kommentárjában, Nick Leahy ezt mondta:

Nagyon örülök, hogy ebben az ügyben kedvező eredményt sikerült elérnünk ügyfelünk számára, ami kifejezi az általa megélt fájdalmat és szenvedést, és lehetővé teszi számára, hogy megkapja a szükséges kezeléseket a jövőben. Az, hogy ez az ügy viszonylag rövid idő alatt megoldódott, a jogi képviselők közötti együttműködő megközelítés előnyeit bizonyítja. Túl gyakran előfordul sajnos, hogy a megalapozott vádakat jogi úton, ami a sérült embereknek további stresszt és szenvedést okoz és a tovább növeli perköltségeket.”   

Ha beszélni szeretne egy orvosi műhibákra szakosodott ügyvéddel,  akkor keresse kiemelt magyar csapatunkat telefonon, vagy e-mailben.

Kapcsolat

Mit tegyen, ha megsérül külföldön egy szervezett utazáson? 4

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után