koronavírus oltás vakcina

Tömeges, 3 hónapos oltási terv alapján minden felnőttkorút immunizálni lehetne koronavírus ellen Nagy-Britanniában. Oxfordi egyetemi tudosók ugyanis arra számítanak, hogy az ígéretes vakcinájukat 2021 elejére jóváhagyják, így hamarosan megkezdődhetnek az oltások.

koronavírus oltás vakcina

Kormányzati források a The Times-nak azt mondták, hogy habár korábban úgy vélték, a jóváhagyás akár hat hónapig is eltarthat, az engedélyeztetési folyamat valószínűleg ennél lényegesen gyorsabban zajlik majd. Az oltási program gyermekekre nem vonatkozna.

Az újság szerint olyan szabályokat dolgoznak ki, amelyek lehetővé teszik, hogy az egészségügyi dolgozók sokkal szélesebb csoportja adhassa be a vakcinát. Így  heteken belül megkezdődhet a gyógytornászok, a szülésznők és más egészségügyi szakemberek képzése, akiket szintén bevonnának az oltási programba, csakúgy, mint a fegyveres erőket. Az óriási logisztikai és adminisztrációs kihívást pedig, hogy a vakcinát több tízmillió embernek beadhassák, drive-through oltási központokkal oldanák meg.

Más kormányzati források azonban jóval óvatosabban fogalmaznak, hangsúlyozva, hogy a kiemelt prioritású csoportok ugyan gyorsan beolthatók, mindenki más azonban Húsvétnál tovább kell, hogy várjon a vakcinára. A Royal Society felmérése alapján akár egy évbe is beletelhet, mire minden felnőtt korút immunizálnának.

Az Egészségügyi Minisztérium nyilatkozatában ugyanakkor elmondta, hogy biztosak abban, megfelelő védőeszközökkel, gondos logisztikai tervezéssel és kellő szakértelemmel bírnak, hogy a koronavírus oltási programot bevezessék Nagy-Britannia egész területére. A program tömeges bevezetése csak attól függ, hogy melyik vakcina a sikeres és mikor hagyják jóvá.

Az Oxfordi Egyetem és az Astrazeneca gyógyszeripari óriás közösen fejlesztett vakcinája a koronavírus oltási kutatóprogramok versenyén a leginkább esélyes győztesnek látszik.

A vakcina humán tesztelése április óta zajlik és remények szerint karácsonyig megkaphatja az engedélyeket. Naponta 600 000 oltást kellene beadni ahhoz, hogy fél év alatt 53 millió felnőttet immunizáljanak. Ha mindezt három hónap alatt el szeretnék érni, napi 1,2 millió vakcinát kellene beadni a lakosságnak. A brit kormány 100 millió vakcinát rendelt meg, melyek gyártása még azelőtt elkezdődött, hogy az oltás hatékonynak bizonyult volna.

A tudosók reményei szerint az eredmények azt mutatják majd, hogy a vakcina a fertőzések 50%-át megakadályozza, ami kulcs lehet a sikerhez. Jelenleg a Parlament a törvény megváltoztatását tervezi annak érdekében, hogy az oltási program az év vége előtt megkezdődhessen, még akkor is, ha az Európai Gyógyszerügynökség a vakcinát még nem hagyta jóvá.

A tervek szerint az oltást az idősotthonok lakói és a személyzete kapná meg elsőként, őket követnék a 80 év felettiek és az NHS frontvonalának munkatársai. A sorban ezután a 65 éven felüliek következnének, majd a fiatalabb, magas kockázatú betegséggel élők csoportja. Ezután oltanák be a 50 év felettieket, akiket végül a fiatalabb, egészséges felnőttek követnének.    Forrás    bszemese

Megosztás