A friss hírek szerint hurrikán erejű szél okoz fennakadásokat a közlekedésben és hagyott több tízezer otthont áram nélkül Skóciában.

Skócia viharos szél

A vihar miatt teljesen leállították a ScotRail vonatait, bár mostanra egyes helyi járatok már újra közlekednek, mivel a Network Rail megvizsgálta az érintett vasútvonalak állapotát, és rendben találta őket. Körülbelül 70,000 otthon maradt áramellátás nélkül az Atlanti óceán felől érkező vihar által keltett, néhol 160 km/h sebességet is meghaladó széllökések miatt.

A Forth Road Bridge-et reggel 7:25-kor újra megnyitották, miután korábban az időjárási viszonyok miatt lezárták.

A BBC Weather az alábbi helyekről jelentett rendkívül erős széllökéseket:

  • Stornoway – 182 km/h
  • Loch Glascarnoch – 177 km/h
  • Altnaharra – 156 km/h
  • Glasgow és Edinburgh repterei – 98 km/h

_80152082_windspeed

A brit meteorológiai intézet (Met Office) borostyán sárga készültségi fokozatot rendelt el Highlands, Western Isles, Orkney és Aberdeenshire területein, Skócia középső és délkeleti részein.

Edinburgh és Glasgow városokból már közlekedik egy pár vonat, de egyelőre még csak néhány helyi járat üzemel. Az East Coast, Virgin és TransPennine Express Skócia és Anglia között közlekedő járatai a remények szerint a normál menetrend szerint közlekednek, de egyes járatok esetében változások lehetségesek. Aki Skócia területén akar vonattal közlekedni, annak javasolt az útvonalat előre ellenőrizni.

Scottish and Southern Energy elmondása szerint 69,000 otthon maradt áram nélkül Skócia egyes területein a vihar miatt. A vállalat 1000 db szerelőt mozgósított a területen, hogy néhol kihívást jelentő és veszélyes körülmények közt visszaállítsák az áramellátást 18,000 otthonban.

További területek, ahol nincs áram az otthonokban:

  • 13,000 otthon Dingwall
  • 13,000 otthon Inverness-shire
  • 12,000 otthon Western Isles
  • 8,000 otthon Skye

Az érintett területek közt szerepelnek még Aberdeenshire, Wick, Oban, Fort William, Buchan, Dunblane, Dunoon, Elgin és Huntly.

_80153188_image1

„Mindent megteszünk, hogy a közlekedés újra beinduljon, de a biztonság a legfontosabb” – mondta Derek MacKay, közlekedésügyi miniszter.

A Met Office borostyán színű (Készülj fel!) figyelmeztetése van érvényben, ami erős szélre és heves esőzésekre figyelmeztet a következő napokban, valamint jegesedésre vasárnap folyamán. Skócia nagyobbik részén sárga (eggyel alacsonyabb szintű) figyelmeztetés van életben, ami 100 km/h erejű széllökésekre figyelmeztet. Sárga figyelmeztetés van továbbá Észak-Írország és Anglia egyes részein, többek közt Cumbria, Lancashire, Northumberland, Durham és North Yorkshire területeken.

Árvízkészültség van Moray, Speyside, Tayside, Dumbarton és Renfrew területein.

Ha máskor is szeretnél friss, angliai magyaroknak szóló híreket olvasni, nyomj egy Like-ot:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”500″ box_height=”180″ colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″ ]

Csatlakozz facebook csoportunkhoz: https://www.facebook.com/groups/319485078225041/

Forrás: http://www.bbc.co.uk/news/uk-scotland-highlands-islands-30726678