Hova üljünk a repülőn, hogy a lehető legjobb utunk legyen: egy pilóta hasznos tippjei 1

Egy kereskedelmi légitársaság pilótája végre elárulta, mi a titka a kellemes utazásnak. Minden azon múlik, hol ülünk – mondta Jonny.

Hova üljünk a repülőn, hogy a lehető legjobb utunk legyen: egy pilóta hasznos tippjei 3

Ébredés az éjjel közepén, reggeli a reptéren, a szokásos stressz, hogy elérsz-e időben a kapuhoz, pedig már három órával előtte ott ücsörögtél. Na, ez az, amit sokan furcsa mód élveznek a repülés során. Gyakorlatilag egy kaland, amely minden apró negatívuma ellenére pozitívan csapódik le az emberben.

Ezzel persze nincs mindenki így, főleg akik rutinszerűen repülnek. Számukra első a kényelem. Ők sokkal inkább honorálják az enyhébb turbulenciát, illetve a könnyű kijutási lehetőséget, kvázi mobilitást. Előbbi pár óra extra alvást is jelenthet akár. Úgy tűnik, számukra megvan a megoldás, Jonny Knowlson személyében, aki amellett, hogy egy kereskedelmi légitársaság pilótája, Jonny the Pilot néven szerzett hírnevet az interneten.

Harc a turbulencia ellen

Ha nem kimondottan jól viseled a turbulenciát, jól jöhetnek Jonny tippjei. Tudtad, hogy ha a szárnyaknál ülsz egy relatíve hosszabb gépen, amely kimondottan magasan repül, jelentősen zökkenőmentesebb utazásod lehet? A gép közepénél, mondhatni a gép tömegének a középpontjában, minden létező erő kíméletesebben hat, kényelmesebb utazást lehetővé téve.

Csendes ülőhelyek

Természetesen minél távolabb ülünk a motortól, annál kevésbé leszünk kitéve a zajnak, de ez drágább jegyeket is jelenthet. Jonny azt tanácsolta, hogy ha nem sikerül előre jegyet szerezni, akkor legalább próbáljunk a folyosó közelébe foglalni. Érezhetően csendesebb ülőhelynek számít, bár így elveszítjük a kilátás lehetőségét. Alvásra tehát a legideálisabb hely a kabin közepe felé található, távol a mosdók és a személyzet zajától, és persze lehető legtávolabb az imént említett zajos ablakoktól, azaz a folyosó mentén.

Hova üljünk a repülőn, hogy a lehető legjobb utunk legyen: egy pilóta hasznos tippjei 4

Nyújtózás

Családok számára talán a választófal lehet a leginkább imponáló szempont a jegyek foglalása során. Néha persze ez csak egy függöny, de ez is sokat jelenhet. Az extra mozgástér különösen jól jöhet olyanok számára, akik nehezen viselik a szűkös helyek korlátoltságát. Jonny a Seat Guru nevezetű oldalt ajánlja a hasonló problémákkal küzdők számára. Mindössze a légitársaság neve és a járatszám szükséges, természetesen az utazás ideje mellett, és máris hasznos tanácsok tömkelegét böngészhetjük.

„Nemrég repültem Genfbe egy Airbus A319-en. Seat Guru szerint 10. sor B, C, D és E székek a legjobbak ilyen szempontból. Extra hely a lábaknak a vészkijárat miatt.” – mondta Jonny.

„Ne feledd, a plusz helynek ára van. A kézipoggyászt fej feletti szekrényekben kell tárolni.”

Hova üljünk a repülőn, hogy a lehető legjobb utunk legyen: egy pilóta hasznos tippjei 5

Például ha tudod, hogy egy Boeing 787-essel fogsz repülni, minden ülés a 30. sorban tágasabb, így több lehetőséget ad a nyújtózásra. Igaz, az asztalként szolgáló tálca és a monitor lehet, hogy a kartámlában lesz elhelyezve, befolyásolva ezzel az ülések szélességét. Ráadásul frusztráló lehet, ahogy az utastársak a mosdó körül gyülekeznek az orrod előtt. A Seat Guru arra figyelmeztet, hogy amennyiben lehetséges, a 12. és 13. sort kerüljük el az előbb említett típusú repülőn, mivel előfordulhat, hogy limitált a hátradőlési lehetőség.

Hasznos tippek, hogyan teheted még olcsóbbá a repülőutad árát…

Balra tarts!

Ha gyorsan szeretnéd elhagyni a repülőt, a gép eleje és hátulja lehet a nyerő. Ezen belül pedig természetesen a baloldal, ahol a kijárat van. Különösen fontos ez, ha olyan óriási utasszállítókról beszélünk, mint az A380. Ezzel a tippel kikerülhetjük az útleveles sor nagy részét. A pilóta gyorsan hozzátette, hogy a legjobb ülés a repülőn, természetesen az övé. „Gyere és üdvözölj felszállás előtt vagy után és meglátod.” – zárta az interjút Jonny. Jonny blogja megtalálható a jonnythepilot.com oldalon, valamint Twitteren is elérhető.  Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás

Megosztás