Hogyan szórakozzunk a tőzsdén biztonságosan 1

„Vásárolj indexalapokat, hogy széleskörű hozzáférésed legyen az eszközosztályokhoz, tartsd meg őket sokáig és úgy tervezd az eladásaidat, hogy azok találkozzanak a szükségleteiddel,” ahogy egy átlagos személyes pénzügyi tanács mondja.  Saját magad ismerete fontosabb, mint a tőzsde fellendülései és visszaesései. Amint a megszokott befektetési terved készen áll – általában minden akörül forog, hogy mennyi pénzre van szükséged és mikor – akkor mehet a dolog és nyugodtan élheted életed.

Hogyan szórakozzunk a tőzsdén biztonságosan 3

Esetleg ellenőrizd a portfóliód minden hónapban, hogy senki nem vesztette el a pénzed, de ne aggódj túl sokat a piac miatt, illetve töröld le a befektetési alkalmazásaidat. Azokra nincs szükség.

Általában a személyes pénzügyi ortodoxia ezt fogja tanácsolni.

„A befektetés egy olyan probléma, ami meglett oldva,” állította nekem kedd délután Barry Ritholtz, a Ritholtz Wealth Managment alapítója.

Aznap reggel, Goldman Sachs (GS), előállt az új, Marcus márkájú befektetési platformjával, ami hozzáférést biztosít a használók számára a Goldman által kezelt, ETF-en bemutatott különböző eszközosztályok portfólióihoz. Nincs részvénykiválasztás! Unalmas dolog, ami egyértelműen távol áll a „day-trading” (olyan vételek, amiktől még aznap megszabadulunk) mániától. Ezt legjobban GameStop (GME) eset mutat be, ami olyan súlyos lett, hogy a Kongresszus behívatta kihallgatásra a társaság tagjait február 18. napján.

„A jó befektetésnek nem kell izgalmasnak lennie,” állította Ritholtz az eszközosztály megközelítéséről, amit cége alkalmaz évek óta.

Ritholtz szerint az emberek szörnyű részvényválasztók – amit rengeteg kutatás is alátámaszt -, továbbá azt is, hogy nagyon nehéz tudni, hogy mikor kell venni és főleg eladni részvényeket. Még a blue chip papírok, amik rendíthetetlennek tűnnek is elgyengülhetnek. Pont, mint az egykor domináns GE, vagy a Sears. („Nem tenném rá a lakásom, hogy a Facebook részvények jelen lesznek még 20 év múlva,” tette hozzá.)

Egy szélesebb indexalapú terméknél például a legtöbb embernek nem igazán számít, amikor te megveszed.

„Ugyanez nem mondható el az egyedi részvényekről, ugyanis ezek sokkal illékonyabbak, mint a piac egésze,” állította Ritzholtz. „Sokkal nehezebbé teszi a megtakarítást”

Azonban, ha mégis úgy érzed, hogy neked Apple vagy Tesla részvényeket kell venned, esetleg némi Bitcoint, van arra is mód.

A „szórakoztató” portfólió

Hogyan szórakozzunk a tőzsdén biztonságosan 4

Néhány ember érdekesnek találja a vállalatokba való befektetés lehetőségét és szeretne ezzel kockázatot vállalni. Még akkor is, ha Warren Buffet egy, a Ritzholtz megközelítéséhez hasonló, módot vall. Azt mondja mindenkinek, aki hallgat rá, hogy az alacsony költségű S&P 500 indexalapba fektessen. Egyértelműen ő áll a Berkshire Hathaway (BRK-A, BRK-B) mögött is, illetve egy legendásan jó részvényválasztó. Ha hallod őt beszélni erről a dologról, rögtön észreveszed, hogy imádja.

Ha ez igaz rád is, talán vásárolnod kellene néhány részvényt akár tanulási jelleggel, vagy akár szórakozás indokán.

„Ha esetleg szeretnél létrehozni egy másik bevételi forrást a vagyonod 10 százalékával, vedd meg az összes Tesla részvényt és Bitcoint, aztán menj vegyél magadnak egy csónakot, ha bejön.” Mondta Ritzholtz.

Ritzholtz szerint a „szórakoztató” portfólió és a részvény kosarakkal való „játszás” olyan, mint ha csak a felszínt karcolgatnánk ahelyett, hogy rendesen csinálnák. Sőt, olyan mintha kaszinóként tekintenénk a tőzsdére. Ha ezt teszed, figyelj a kaszinó szabályaira és ne tedd az autód kulcsát az asztalra tétként.

„Ha azzal a pénzzel játszol, amiről tudod, hogy nem baj, ha elveszíted, vagy esetleg ha azt gondolod, hogy az Apple vagy az Amazon részvények a lehető legjobbak, akkor nem számít, ha nem a várt eredményt kapod.” Tette hozzá Ritzholtz.

A cég szerint ennek megközelítésnek van egy előnye. Amikor az emberek befektetik a pénzük 5-10 százalékát ilyen részvényekbe, amik értéke felszalad, akár igen magasra, akkor nem érzik azt a nyomást, amit sok szerencsés befektető érez.

„Megengedheted magadnak, hogy elveszítsd, ugyanis ez nem fog sokat számítani, hiszen ez csak minimális, 5-10 százaléka a pénzednek. Nem fogsz kiakadni, ha elveszíted ezt a pénzt, hiszen ez viszonylag csak kisebb, kevésbé fontosabb tétel a számodra, így jobban is fogsz teljesíteni.”

Talán a legjobb arra gondolni, ha erről az egészről beszélünk, főleg a spekuláció kontra befektetés részéről, az, hogy ki van az üzlet másik oldalán. A hosszú távú befektetőknek jobban megéri, hosszabb távon ők tudnak profitálni. Talán az egyik legjobb módja az online befektetésnek az eToro Trading Platform. (Olvasd el az eToro vélemény).

„Szerintem a legtöbb ember megfeledkezik arról, hogy ez egy „zero-sum” játék, ami annyit jelent, hogy vannak vesztesek és nyertesek. Amennyit valaki profitál, annyit bukik a másik. Azonban 10-20 év elteltével a pite egyre nagyobb lesz, ezáltal egyre több nyertes lehet.”

 

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után