brexit, eu polgárok

A Brexit szinte folyamatosan a hírek középpontjában állt az elmúlt körülbelül három és fél év során. Most, hogy az Egyesült Királyság kilépése megtörtént, a kérdés a korábbinál relevánsabbá válik: mi is változik pontosan az EU állampolgárai számára, miután a Brexit hivatalosan befejeződött és megkezdődik az átmeneti időszak? A rövid válasz az, hogy egyelőre nem sok, de a következő évtől kezdve lehet néhány fontos változás, amelyeket érdemes szem előtt tartani.

Az Egyesült Királyság január 31-én, pénteken éjfélkor (CET) hivatalosan elhagyta az EU-t. A brit kormány képviselői elveszítették a helyüket az Európai Parlamentben, és az országnak már nincs beleszólása az Európai Unió ügyeibe. Az „átmeneti időszak” következő 11 hónapjában az Egyesült Királyság továbbra is alkalmazni fogja és kötelező lesz betartania az összes EUs jogszabályt.

Az, hogy az EU és az Egyesült Királyság közötti politikai, gazdasági és jogi kapcsolatok hosszú távon hogyan fognak kinézni, a közelgő tárgyalási periódustól függ. Mindkét fél azon van, hogy sikerüljön megállapodni a jövőbeni együttműködés és jogi kapcsolatok pontos feltételeiben. A kérdés különösen fontos Magyarország és a szigetországban élő magyarok számára, mivel sok magyar él az országban. A Kárpát-medencén kívüli magyar származású népesség egy igen jelentős része ugyanis az Egyesült Királyságban található.

Mi lesz azokkal az uniós polgárokkal, akik az Egyesült Királyságban élnek?

A rövid válasz az, hogy ebben az évben nem sok fog változni – az Európai Unió polgárai folytathatják életüket az Egyesült Királyságban, ugyanúgy, ahogy eddig.

2020. január 31. után az EU polgárai továbbra is zavartalanul dolgozhatnak vagy tanulhatnak az év végéig, azonban minden uniós polgárnak, aki meglévő jogainak csorbulása nélkül továbbra is az Egyesült Királyságban kíván tartózkodni, június 30-ig regisztrálnia kell a brit „EU Settlement Scheme” rendszerébe. Ha a jelentkezésed elfogadják, letelepedett, vagy „elő-letelepedett” státusszal fogsz rendelkezni.

Azok az uniós polgárok, akik már legalább öt éve élnek az Egyesült Királyságban, letelepedett státuszt kapnak, amely feljogosít az országban való határozatlan ideig tartó tartózkodásra. Azok, akik még nincsenek az országban elég hosszú ideje, megkapják az elő letelepedett státuszt, amivel legfeljebb öt évig élhetnek és dolgozhatnak Nagy-Britanniában, és az 5 év letelte után tudnak majd letelepedett státuszt kérvényezni.

Fontos megjegyezni, hogy csak azok kérhetik ezt a státuszt, akik 2020 decemberéig, az átmeneti időszak végéig érkeztek az Egyesült Királyságba. Ez azt jelenti, hogy azoknak az uniós polgároknak, akik 2021-től jönnek az Egyesült Királyságba, feltehetőleg vízumra vagy munkavállalási engedélyre lesz majd szükségük ahhoz, hogy maradhassanak.

Azok, akik megkapják a fent említett státuszok valamelyikét, 2021 után is nyugodtan és gond nélkül maradhatnak az országban. Jelenleg  még nem tisztázott és nem lehet pontosan tudni, mi fog történni azokkal, akiknek nem lesz meg ez a státusza a határidőn belül, de az ijesztő pletykáktól, amik szerint a többieket majd kitoloncolják az országból, nem kell félni, ennek a valószínűsége ugyanis elég csekély, vagyis teljesen valószínűtlen.

Utazás az Egyesült Királyságba az uniós polgárok számára

A személyi igazolvány és az útlevél egyaránt elfogadott lesz az átmeneti időszak alatt, vagyis 2020 végéig. Fontos azonban, hogy 2021-től nem fogadják majd el a személyit, tehát azzal nem tudunk többé Nagy-Britanniába jönni. Azt még nem tudni ennek mi lesz a pontos dátuma, de a kormány azt ígéri, hogy még időben szólni fognak. Akiknek letelepedett státuszuk lesz, azok kivételt képeznek majd, és ők 2025 végéig még használhatják majd a személyijüket a szigetországba való belépésre.       Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után