A Bank of England vezérének figyelmeztetése az emelkedő árak miatt 1

Az árak emelése tovább növelheti a megélhetési költségeket és ezzel együtt a válságot, és a legkevésbé jómódúak isszák meg a levét a leginkább – figyelmeztetett nemrégiben egy nyilatkozatában a Bank of England vezetője.

A Bank of England vezérének figyelmeztetése az emelkedő árak miatt 3

“Ha minden cég megpróbálja legyőzni az inflációt, akkor azzal csak még magasabb inflációt fogunk elérni” – mondta Andrew Bailey a BBC Today című műsorában. Azt mondta, hogy a magasabb infláció “negatívan érinti az embereket”, és figyelmeztetett, hogy a Bank ismét alapkamatot fog emelni, ha az árak tovább emelkednek.

Mr. Bailey egy nappal azután tartott beszédet, hogy a Bank az elmúlt 14 év legmagasabb szintjére emelte az alapkamatot. A lépés azután történt, hogy az árak a múlt hónapban váratlanul ismét tovább emelkedtek annak ellenére, hogy már mindenki az infláció mérséklődését várta.

“Azt mondanám azoknak, akik az egyes cégeknél meghatározzák az árakat, értsék meg, ha beágyazódik a magas inflációt, akkor a kamatoknak tovább kell emelkedniük, és a magasabb infláció senkinek sem előnyös” – tette hozzá.

Az Egyesült Királyságban és szerte a világon a megugró infláció negatívan érintette a háztartások pénzügyeit elsősorban az energia- és élelmiszerárak meredek emelkedésével. A megélhetési költségek a legkevésbé jómódúakat sújtják leginkább, mert ők jövedelmük nagyobb részét költik élelmiszerre és üzemanyagra és fűtésre. A Bank of England az utóbbi időben folyamatosan emeli a kamatlábakat, ezzel a pénzkölcsönzést drágítja, és kevesebb költésre ösztönzi az embereket azzal a céllal, hogy megállítsa az árak ilyen gyors emelkedését. De a magasabb kamatlábak ugyanakkor a hitelekkel, például jelzáloghitelekkel rendelkezőket viszont igen keményen sújtják.

Bailey szerint a cégeknek szem előtt kell tartaniuk, hogy az inflációs ráta valószínűleg ebben az évben meredeken csökken. Azt mondta, hogy még nem látott bizonyítékot arra, hogy a vállalatok a szükségesnél jobban emelték volna az árakat, és azt mondta, hogy megérti, hogy “reagálniuk kell az őket terhelő költségekre”.

Az árak emelkedési üteme az elmúlt 40 év legmagasabb szintjéhez közel maradt, és a februárig tartó egy évben 10,4%-ot ért el, ami több mint ötszöröse a Bank of England céljának. A magasabb élelmiszerárak az általános infláció egyik fő mozgatórugója, mivel a mindennapi alapanyagok, például a tojás, a sajt és a tej ára még mindig meredeken emelkedik.

Martin Williams, a Rare Restaurants vezérigazgatója Bailey figyelmeztetésére reagálva azt mondta, hogy a vállalkozások már így is visszafogják magukat, ami az árak emelését illeti.

„Ha az éttermek arányosan emelték volna az árakat az elmúlt évben megnövekedett „költségeikkel”, amint azt Bailey úr javasolja, egy egyszerű saláta köret ára 20 font lenne” – mondta Williams, hozzátéve, hogy a sör 20 font lenne korsónként, és egy kisebb steak pedig olyan 100 fontba kerülne.

Azt mondta, hogy az étterem-tulajdonosok “felelősségteljesen igyekeztek egyensúlyt teremteni az árak alacsonyan tartása és a vállalkozásuk életben tartása közt”, miközben folyamatosan küzdeniük kellett a növekvő bér-, élelmiszer- és energiaszámlákkal. Áprilistól ráadásul kevésbé bőkezűvé válik a vállalkozások energiaszámláinak támogatása, a UK Hospitality kereskedelmi csoport januárban azt mondta, hogy ez a számlák 82%-os növekedéséhez vezet az olyan cégek esetében, mint a kocsmák, éttermek és szállodák.   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után