kijárási korlátozás Anglia lockdown

Boris Johnson, brit miniszterelnök hivatalosan is bejelentette, hogy március után másodjára is országos szintű korlátozásokat rendel el, amik csütörtöktől lépnek majd életbe.

kijárási korlátozás Anglia lockdown

November 5-től az egész országban egy négy hetes „lockdown” kerül majd bevezetésre, amelynek részeként bezárnak a kocsmák, éttermek és a nem létfontosságú termékeket áruló üzletek, valamint tilossá válik a külföldről történő beutazás. Az egymás otthonában történő, más háztartásokkal való keveredés szintén tiltott lesz, de a gyermekgondozás ez alól kivételt képez majd.

A bevezetésre kerülő korlátozások hasonlóak lesznek a márciusi első hullámkor bevezetettekhez az iskolák és az egyetemek ugyanakkor továbbra is nyitva maradnak majd, és kint a szabadban a testedzés is megengedett lesz. Boris Johnson ezzel egy újabb témában mond ellent saját magának, ugyanis korábban többször is hangoztatta, hogy országos szintu kijárási korlátozásra, és az üzletek bezárására nem lesz szükség. A miniszterelnök kigúnyolta az ötletet, amikor azt korábban Keir Starmer munkáspárti vezető felhozta, mint lehetséges megoldást, és azt mondta, hogy az általa javasolt lazább három szintes rendszer majd simán megfékezi Covid-19-et.

Hát… úgy látszik nem igazán ez történt…

A sajtótájékoztatón a miniszterelnök bejelentette, hogy az új korlátozások december 2-ig tartanak majd, de hogy utána mi lesz, azt majd attól teszik függővé, hogy a helyzet országos szinten hogyan változik. A parlamenti képviselők először azért szavazni fognak a bevezetendő intézkedésekről, tehát apróbb módosítások még jöhetnek a részleteket illetően.

Boris Johnson a vállalkozásoktól elnézést kérve azt mondta, hogy a kormány az új „lockdown” időtartamára 80 százalékos furlough rendszert meghosszabbítja majd, hogy ezzel is próbálják menteni a menthetőt.

Az egész ország életét és jövőjét befolyásoló fordulatot többek közt az váltotta ki, hogy új adatok láttak napvilágot a fertőzöttek számának alakulásáról Angliában. Az Országos Statisztikai Hivatal becslése szerint a nem kevesebb, mint 568,100 ember fertőződött meg koronavírussal csak az ezt megelőző hét folyamán.

„Minél hamarabb cselekszünk, annál hamarabb kezdhetünk majd el kimászni ebből a gödörből. Nagyon nehéz néhány hét következik mindannyiunk számára, és nem szabad alábecsülnünk az emberekre nehezedő teher méretét. De ugyanakkor a jelenlegi jól láthatóan nem megfelelő mértékű korlátozások hosszabb távon sokkal rosszabb eredményre vezettek volna.” – nyilatkozta Sir Jeremy Farrar professzor.     Forrás

Megosztás