Hatalmas, több tízezer embert érintő csalás Nagy-Britanniában: 48 millió fontot loptak el az áldozatoktól 1

Az elkövetkező 48 órában emberek tízezrei kapnak majd üzenetet arról, hogy sajnálatos módon csalás áldozatai lettek. Ez az Egyesült Királyság valaha volt egyik legnagyobb csalása, amelynek során úgy vélik a hatóságok, hogy legalább 48 000 000 fontot loptak el több tízezer embertől.

Hatalmas, több tízezer embert érintő csalás Nagy-Britanniában: 48 millió fontot loptak el az áldozatoktól 3

Londoni és hollandiai nyomozók leplezték le az ispoof.cc nevű weboldalt, amely lehetővé tette a bűnözők számára, hogy álcázzák személyazonosságukat, és úgy adhassák ki magukat, mintha egy banktól kersték volna meg az „ügyfeleket”. A rendőrség által lefülelt nagyszabású online csalás olyan méreteket öltött, hogy egy ponton percenként akár 20 embert is célba vettek az oldalról vásárolt technológia segítségével.

Eddig 120 személyt tartóztattak le – 103-at Londonban és 17-et a fővároson kívül – az ügy kapcsán, és úgy gondolják, hogy a weboldal durván 3 millió font hasznot termelt. A 4785 személy közül, akik bejelentették, hogy csalás célpontjává váltak, az átlagos veszteség 10 000 GBP volt – de olyanról is tudni, aki 3 millió fontot veszített.

Úgy gondolják azonban, hogy jóval több az áldozatok száma, és az oldalhoz kapcsolódó 10 millió hívás 35%-a az Egyesült Királyságban történt. A Fővárosi Rendőrség sms-ben 70 000 embert értesít első körben, hogy közölje velük, hogy a csalás lehetséges célpontjaiként azonosították őket.

A 35 éves Teejay Fletchert a hónap elején tartóztatták le Kelet-Londonban, és büntetőeljárás indult ellene. A rendőrség azt állítja, hogy kapcsolatban áll bűnszervezetekkel, és ő volt az oldal adminisztrátora. Az Ispoofot 2020 decemberében hozták létre, és a csúcson 59 000 felhasználója volt, akik havonta 5 000 GBP-t fizettek Bitcoinban azért, hogy hozzáférjenek a szoftveréhez.

Az Egyesült Királyság rendőrsége 2021 júniusában kezdett nyomozni az ügyben, és titokban lehallgathatta a hívásokat.

Sir Mark Rowley a fővárosi rendőrségtől kijelentette, hogy a potenciális brit áldozatok száma „megdöbbentő”. Helen Rance nyomozófelügyelő, aki a Met kiberbűnözési osztályán dolgozik, azt mondta: „Az ispoof leállításával megakadályoztuk a további bűncselekményeket, és megállítottuk a csalókat, a jövőbeni áldozatokat megkárosításában. Azt üzenjük azoknak a bűnözőknek, akik ezt a webhelyet használták, hogy megvannak az adataik, és keményen dolgozunk azon, hogy megtaláljuk őket egytől egyig, nem számít, hogy hol vannak.”    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után