Theresa May beadta a derekát, és kész jóval többet fizetni az EU-nak „válási számla” címen – 40 milliárd fontot hajlandóak erre fordítani annak érdekében, hogy végre tudjanak haladni a Brexit tárgyalások.

brexit tárgyalások

Az Independent szerint May megszerezte a kabinete kulcsfontosságú tagjainak támogatását ahhoz, hogy megduplázhassa az eddig felajánlott összeget, így rendezve a pénzügyi kérdést Brüsszelben. De elvileg a miniszterelnök csak akkor hajlandó bedobni az extra összeget, ha az Unió cserébe elfogadja az átmeneti időszak tervét, valamint jó kereskedelmi megállapodást hoznak tető alá.

A lépés nagyon jelentős haladást mutat Nagy-Britannia hozzáállásában, és megteremti a lehetőséget arra, hogy az uniós vezetők jóváhagyhassák a kereskedelmi tárgyalások megkezdését decemberben. Mivel rohamosan közeledik 2019 márciusa, amikor a szigetország hivatalosan is kilép az Unióból, az utóbbi időben óriási nyomás volt Theresa May-en azért, hogy sikerüljön egyről a kettőre lépni, és megkezdődhessen a kereskedelmi tárgyalás december 14-én.

Bár az Unió jóval több pénzt követelt, mint amennyit Britannia eddig felajánlott, May tudta, hogy a kabinetjének Brexitet támogató tagjai, és a keményvonalas konzervatívok sose bocsájtanák meg, ha egy óriási összeget áldozna a megállapodás megszületésére. Így a hétfőn elfogadott ajánlat „valamit valamiért” lenne, és csak konkrét kereskedelmi lépésekért cserébe adnák oda a 40 milliárd fontot.

A hírek szerint ez azért nem azt jelenti, hogy direktbe fel fogja ajánlani az összeget az uniós képviselőknek – sokkal inkább felvázol majd egy részletes számítási módot, ami alapján ki tudják kalkulálni az összeget, amellyel az UK „tartozik”, és ezzel a módszerrel az összeg még 20 milliárd font lenne. Az első 20 milliárdot May még szeptemberben, a firenzei beszédében ajánlotta fel.

Arról is szólnak hírek, hogy a brit kormány az Európai Bíróság kapcsán is enyhítene az eddigi álláspontján, és megengedné, hogy az EB továbbra is részt vegyen a brit területeken élő uniós állampolgárok jogainak védelmében. „Továbbra is az a pozíciónk, hogy semmiről sem egyeztünk meg, amíg mindenről meg nem egyeztünk” – mondta egy forrás a Downing Streetről. „Ahogy a miniszterelnök is mondta, a briteknek és az Uniónak egyszerre kell előre lépnie.”

May pénteken találkozik majd Donald Tuskkal, hogy beszéljenek a válási számláról, az ír határról, valamint az uniós állampolgárok jogairól – arról a három témáról, amiben leginkább haladást kell elérniük. „Amit én látni akarok az az, hogy egy mély és különleges kapcsolatot építünk ki az Unióval, és hogy együtt haladunk előre – hiszen ahogy mindig is mondtam, ami jó lesz az Egyesült Királyságnak, az jó lesz az Uniónak is.”

Philip Hammond eközben megtámadta az átmenti időszak koncepcióját. Szerinte abszolút felesleges ehhez ragaszkodni, és egyre veszít majd a jelentőségéből, ahogy egyre több dologban egyeznek meg. Szerinte egy év múlva már „egyáltalán nem lesz hasznos”, mivel akkorra mind a gazdasági szereplők, mind a kormány készen állna az átállási terveivel 2019 márciusa utánra vonatkozóan.

A válási számlával kapcsolatban is sokan reagáltak negatívan a legújabb hírekre. Robert Halfin konzervatív exminiszter szerint a közvélemény „nagyon kiakadna”, ha 40-50 milliárd fontot költene erre a kormány a megszorítások közepette, Jacob Rees-Mogg képviselő szerint pedig a kormánynak nem kéne belesétálni a válási számla „csapdájába”, és pont előnyükre kellene fordítani azt, hogy az Unió ennyire be akarja tömni a kilépés miatt a költségvetésén esett lyukat.   Forrás Hirdetőknek: [email protected]