Friss hír: az EU tagállamok megszavazták, zöld utat kap a Brexit megállapodás 1

A Brexit utáni kereskedelmi megállapodás az EU és a szigetország közt egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy megvalósulhasson, miután az EU tagállamok egyhangúan jóváhagyták azt.

Friss hír: az EU tagállamok megszavazták, zöld utat kap a Brexit megállapodás 3

Németország szintén üdvözölte a nagyszerű hírt, miután nagyköveteik szintén egyhangúlag támogatták a karácsony estéjén megkötött megállapodás ideiglenes még nem hivatalos verziójának alkalmazását. Ez a lépés azt jelenti, hogy a megállapodás újév napján életbe is léphet – annak ellenére, hogy az Európai Parlament majd csak februárban hagyja hivatalosan jóvá.

Szerdán az alsóház is biztosan támogatja majd a megállapodást a brit parlamentben, ugyanis korábban a Munkáspárt a kormánypárttal együtt igennel szavazott rá, annak ellenére, hogy többen élesen bírálták a megállapodást a halászati jogok kapcsán tett engedmények miatt. Egyetlen nap  leforgása alatt akarják „keresztülrángatni” a Parlamenten, annak ellenére, hogy így az 1255 oldalas szöveg nem lesz megfelelő részletességgel átvizsgálva – maga a törvényjavaslat pedig még publikálva se lett.

A megállapodás enyhíti az EU-ból való kilépés okozta gazdasági károkat – elkerülve a megállapodás nélküli kilépést -, de várhatóan még így is 4-5 %-kal csökken majd a GDP a következő 15 év során. A megállapodás létrejötte azt is jelenti egyben, hogy Nagy-Britannia és a 27 tagországból álló blokk vámok és kvóták nélkül folytathatja az árukereskedelmet, de a kereskedők január 1-jétől költséges új bürokrácia hegyekkel szembesülnek majd.

Sok szakember megélhetése veszélyeztetve lesz, mert képzettségüket az EU-ban már nem ismerik majd el. Emellett egyre dühösebb rengeteg ember amiatt, hogy a kormány „elárulta” a halászati ​​ipart azzal, hogy nem sikerült visszaszereznie az irányítást az Egyesült Királyság saját vizei fölött, amint azt korábban többször megígérte.

Michael Gove cáfolta, hogy a vállalkozásoknak „több papírmunkával, bürokráciával, és magasabb költségekkel” kellene szembenézniük a súrlódásmentes kereskedelem megszűnése miatt, az egységes piac és a vámunió elhagyásával. „A vállalkozásoknak meg kell győződniük arról, hogy készen állnak-e az új vámeljárásokra, és nekünk, mint magánszemélyeknek, meg kell győződnünk arról, hogy útlevelünk naprakész – mert még legalább hat hónapig érvényes kell, hogy legyen ahhoz, hogy külföldre tudjunk vele utazni ”- mondta a kabinetiroda minisztere.      Forrás

Megosztás