Friss hír az Angliában élő egyéni vállalkozók támogatását illetően 1

A második országos lockdown bejelentését követően Rishi Sunak, brit pénzügyminiszter közölte, hogy a kormány megduplázza az egyéni vállalkozók jövedelemtámogatását (SEISS) november hónapra.

seiss egyéni vállalkozók

A brit kormány módosította az egyéni vállalkozói jövedelemtámogatási rendszert (SEISS), méghozzá úgy, hogy arányait tekintve megeggyezzen a furlough-rendszer közelmúltbeli változásaival – jelentették be hétfőn. Ez a szigetország területén élő több millió egyéni vállalkozó számára mindenképpen nagyszerű hír, bár valószínűleg rengeteg ember számára édes kevés lesz ahhoz, hogy a „víz felszíne fölött tartsa őket”.

Az Egyesült Királyság egész területén tevékenykedő egyéni vállalkozók számára a SEISS támogatást nagyvonalúbbá teszik. Ez azt jelenti, hogy a korábbi átlagfietésüknek a beígért 40%-a helyett a 80%-át kapják majd november hónapra. És annak biztosítása érdekében, hogy a támogatásra szorulók a lehető leghamarabb megkapják azt, a kifizetéseket is előrébb hozták, méghozzá december 14-ről november 30-ra, vagyis ennek a hónapnak a legvégére.

Mivel a SEISS támogatásokat három hónapra számolják, a novemberi 80 %, valamint a decemberi és januári 40 % összesen azt jelenti, hogy mindenki a korábbi átlagos havi profitjának az 55 %-át fogja megkapni támogatásként. A maximálisan megkapható támogatás így a három hónapra összesen 5160 fontra nő.

„Eddig 13,7 milliárd font támogatást nyújtottunk az önálló vállalkozóknak a válság során – és mindig is azt mondtam, hogy továbbra is mindent megteszünk a megélhetés támogatása érdekében az egész Egyesült Királyságban. Tudom, hogy ez hihetetlenül aggasztó idő az egyéni vállalkozók számára. Ezért megnöveltük a harmadik támogatás mértékét, biztosítva, hogy azok, akik nem tudnak kereskedni vagy csökkent kereslettel néznek szembe, képesek legyenek átvészelni az elkövetkező hónapokat.” – mondta beszédében a pénzügyminiszter.

Nagyon sok egyéni vállalkozó számára továbbra sem elérhető a támogatás. Negyedmillióra tehető köztük azoknak a száma, akik abbahagyták a munkát az első lezárás óta, és ez a szám csak nő.

Emellett a kormány ígéretet tett arra, hogy újból megvizsgálja az Universal Credittel rendelkező egyéni vállalkozók minimális jövedelemszintjét, és az új egyéni vállalkozók jövedelemtámogatását egy teljes munkaidőben foglalkoztatott minimálbéren dolgozó személy fizetésével akarják egyenértékűvé tenni.

Ki jogosult a harmadik SEISS támogatásra?

Akkor lehetsz jogosult a meghosszabbításra, ha jogosult voltál az első és a második támogatásra (bár nem feltétlenül kellett pályáznod is rájuk).     Forrás

Megosztás