furlough támogatás

Rishi Sunak a mai napon nyilvánosságra hozta a furlough-rendszer helyett kidolgozott új támogatást a Nagy-Britanniában élők számára, amely munkavállalók millióit engedi majd részmunkaidőben dolgozni, miközben megtarthatják fizetésük négyötödét.

furlough támogatás

A pénzügyminiszter elismerte, hogy “nem menthetünk meg minden állást”, de megígérte, hogy a rendszer a téli hónapok alatt is tud majd működni, védve ezzel az alacsony fizetésűek millióit. A felvázolt hat hónapos terv szerint az alkalmazottak garantáltan megkapják majd a szokásos keresetük legalább 77%-át de a legtöbb esetben akár a 90%-át is.

Mr. Sunak mentőövet dobott a bajban levő vendéglátó és idegenforgalmi szektornak is azáltal, hogy március végéig meghosszabbította az áfa-csökkentésre vonatkozó intézkedéseket. Emellett kibővítette a Covid-19 által sújtott vállalkozások által felvehető hitelek listáját is.

Az új támogatás igénybevételéhez a dolgozókat a heti szokásos óraszámuk legalább 33% -ában kell foglalkoztatni. Munkáltatójuk teljes egészében kifizeti a munkanapokat, de a „pihenőnapokra” a költségeket háromfelé osztják. Egyharmadot kap az alkalmazott az államtól, egyharmadot a munkáltatótól, és a harmadik harmad az amiről lemond a munkavállaló, ennyivel csökken tehát a fizetése. Az új rendszer havi legalább 300 millió fontba kerül majd egymillió alkalmazottanként.

Példa

Ha egy pincér heti hat nap alatt 400 fontot keres normál esetben, annak az új rendszer szerint, két napra csökkenthetik a heti óraszámát. Az étterem ebben az esetben 134 fontot fizetne a ledolgozott 2 napért, és további 88 fontot ami a 4 „pihenőnap” fizetésének egyharmada. További 88 font érkezne a kormánytól. Így tevődik majd össze a dolgozók fizetése. A rendszer a pincérnek kedvez, aki körülbelül 310 fontot visz haza annak ellenére, hogy csak heti két napot dolgozik. Így drágább lesz az étterem tulajdonosának, akinek két munkanapért körülbelül 220 fontot kell fizetnie – de olcsóbb, mint az elbocsátási költségek vagy a teljes munkaidős fizetés. Előnye, hogy a képzett munkatársakat így meg tudják tartani, akik készek lesznek dolgozni, amikor a világjárvány véget ér.

„A kezdetektől őszinte akartam lenni az emberekkel. És az őszinte igazság az, hogy nem menthetünk meg minden állást, és az emberek nem hinnének nekem, ha bármi mást állítanék. Amit tehetünk, hogy a lehető legnagyobb esélyt adjuk az embereknek és a vállalkozásoknak hogy átvészeljék ezt az időszakot, és a mai terv megmutatja, hogyan tudjuk ezt kivitelezni – közösen. ” – nyilatkozta beszédében a pénzügyminiszter.

A pénzügyminisztérium tisztviselői azt mondták, hogy nem tudják, hány munkahely menthető meg a terv segítségével – mert minden azon múlik, hogy a munkaadók bevállalják-e a részmunkaidős munkavállalók kifizetését ebben a formában akár még további hat hónapon át csak azért, hogy a szakképzett alkalmazottaikat meg tudják tartani.      Forrás

Megosztás