Este 10-től záróra a kocsmáknak és az éttermeknek Angliában 1

Új korlátozások lépnek életbe a vendéglátóhelyek számára. Szeptember 24-től Anglia összes kocsmájának, éttermének, kávézójának és vendéglátóhelyének este tíz órakor be kell zárnia. Az új korlátozás értelmében a vendégeket csak az asztaloknál lehet kiszolgálni, 6 főnél több ember nem foglalhat asztalt és a vendégek nem keveredhetnek egymással.

Este 10-től záróra a kocsmáknak és az éttermeknek Angliában 2

Az üzletek kötelesek felvenni az érkezők adatait, így az esetleges pozitív esetek ügyében a vendégeket azonnal tudják értesíteni. Mindemellett a vállalkozások, ha nem működnek együtt a fenti korlátozásokkal, akár 10 000 fontra is büntethetők.
Az intézkedések értelmében a személyzetnek kötelező lesz a maszk viselése, szintúgy, mint a vendégeknek, ha elhagyják asztalukat, vagy éppen nem fogyasztanak. Ha elmulasztják a maszkviselést, vagy éppen a „maximum 6 vendég szabály”-t, az első szabálysértés után 200 fonttal lesznek rövidebbek.

S hogy mik a szabályok Nagy-Britanniában?

Nicola Sturgeon, Skócia első minisztere bejelentette, hogy szeptember 25-től a kocsmáknak, bároknak és éttermeknek Skóciában is be kell zárnia este tíz órakor. Az asztalukat elhagyó vendégeknek pedig kötelező lesz maszkot viselnie.

Walesben, az ország több déli megyéjében este 11 órakor van záróra az új intézkedéseknek megfelelően. Észak-Írországban pedig még meg sem nyíltak az úgynevezett beltéri kocsmák, melyet ételt is kínálnak vendégeknek.

Hogyan befolyásolják az új intézkedések a vendéglátást?

Jelenleg hivatalosan 2 méter a kötelezően tartandó távolság az emberek között Nagy-Britanniában, de maszkviselés esetén, vagy ha nem ülnek egymással szemben a felek, a kötelező távolságtartás Angliában lecsökkent 1 méterre. A vendéglátóhelyek közelebb is ültethetnek egymáshoz csoportokat, mint a kötelező 2 méter, amennyiben egyéb lépéseket is megtesznek az ügyfelek biztonságának megőrzése érdekében.

Milyen adatokat vagyok köteles megadni, ha beülök egy kocsmába, étterembe?

A közzétett intézkedések alapján a fertőzés nyomkövetésének érdekében a következő lépeseket teheti meg a vendéglátóhely:

  • a csoportból csak 1 személy adatait kell felvenni
  • az adatokat 21 napig kötelesek megőrizni
  • az ügyfeleknek csak a nevüket és telefonszámukat kell megadni
  • az adatok bármilyen módon – papíron, online vagy telefonos foglalás során – felvehetők

Be kell zárni a kocsmát vagy éttermet, ha a vendéget koronavírussal diagnosztizálják?
Talán, de nem szükségszerűen. Mindez a körülményektől és a fertőzött személy látogatásának idejétől is függ.

Az NHS Test and Trace szolgáltatása pedig felkérheti a személyzetet, hogy:

  • teszteltesse magát koronavírusra
  • fokozottan ügyeljen a társadalmi távolságtartásra
  • izolálja magát, amennyiben szükséges

A létesítmények bezárásáról a helyi egészségvédelmi tisztviselőknek döntenek.
Az elmúlt időszakban egyébként számos kocsma zárt be ideiglenesen, miután az ügyfelek vagy a személyzet pozitív eredményt produkált a szűrésen.   Forrás   bszemese

Megosztás