karantén lockdown karácsony

A legfrissebb értesülések szerint a brit kormány a karantént 5 napra fogja csökkenteni, hogy a külföldi származású, Nagy-Britanniában élők haza tudjanak utazni, és a karácsonyt együtt tölteni a szeretteikkel.

Enyhíteni fogják a karantént Angliában, hogy a külföldiek haza tudjanak repülni karácsonyra 1

A jelenleg érvényben levő korlátozások, amelyek az embereket arra kényszerítik, hogy két teljes hétig elszigetelődjenek a külvilágtól, miután visszatértek a „magas kockázatú” országokból, akár két héten belül megszűnhetnek, illetve jelentősen enyhülhetnek. A hírek szerint Grant Shapps közlekedési miniszter a mai napon tobb más fontos dolog mellett azt is bejelenti majd, hogy a karantén 14 napról ötre csökken, ha az utazók öt nappal az Egyesült Királyságba való megérkezésük után negatív eredményt tudnak felmutatni.

A koronavírus korlátozások átfogó módosításainak részeként az új utazási szabályok már december közepére életbe léphetnek – írja a The Telegraph és a Daily Mail. Az úgynevezett „test and release” módszerrel a nyaralók / utazók a karanténból azonnal kikerülhetnek, amint a negatív teszteredményt megkapják. A gyors átfutási idejű tesztek amiket használni fognak, kevesebb mint egy órán belül kimutatják, hogy valaki fertőzött-e vagy sem.

Ez a lépés hatalmas megkönnyebbülést jelentene a súlyosan sújtott légi közlekedési ágazat számára, amely régóta szorgalmazza az utazási karantén megszüntetését és helyette a repülőtéri tesztelés bevezetését, hogy minél több ember merjen újra külföldre utazni. Természetesen ez nem csak az iparágnak lenne nagyszerű hír, hanem a külföldön élő magyarok és más nemzetiségűek számára is, akik alig várják, hogy végre hazarepülhessenek a családjukat meglátogatni.

Heathrow lett az első repülőtér Nagy-Britanniában, amely a múlt hónapban elindította saját tesztlétesítményét, míg a Gatwick reptér még november vége előtt nyitni akar egyet, amely 24 órán belüli eredményeket kínál. A kéthetes karantén azok számára, akik közvetlen kapcsolatban voltak valakivel, aki elkapta a vírust, szintén megszűnhet, és ehelyett egy héten keresztül minden nap tesztet kellene csinálniuk. Állítólag csak akkor lenne szükség így karanténra, ha ők is pozitív tesztet produkálnak.

A brit kormány megerősítette, hogy a családok tágabb családi körben is együtt tölthetik a karácsonyt az ünnepi időszak alatt ugyanis lazítani fognak a korlátozásokon. A miniszterelnök a hétfői nap folyamán fogja hivatalosan is bejelenteni a karácsonyi szabályok pontos részleteit, de ő és az Egyesült Királyság többi országának vezetői is beleegyeztek abba, hogy „egy pár napig” részlegesen feloldják az érvényben levő intézkedéseket.

A magyar kormány egyelőre nem hozta nyilvánosságra, hogy tervez-e karácsonyra bármiféle enyhítést a haza utazni vágyóknak. A magyarországon érvényes karantén szabályokat itt olvashatja mindenki.          Forrás

Megosztás