koronavírus korlátozások anglia lockdown

Szigorúbb regionális koronavírus korlátozások kerülnek bevezetése, amikor Anglia területén december 2-án véget ér a lockdown, és tavaszig érvényben is maradnak – jelentette be Boris Johnson miniszterelnök.

A brit miniszterelnök mai hivatalos bejelentése a korlátozások alakulásáról december 2 után 2

Az alsóház képviselőihez szólva a miniszterelnök megerősítette, hogy az edzőtermek, üzletek, fodrászok és templomok újra megnyílhatnak Angliában. Az ország egyes területeit ismét három készültségi szint alá sorolják be, egyenként eltérő szabályokkal, a vírus helyzet súlyosságától függően, de az egyes szintekre vonatkozó korlátozások szigorúbbak lesznek, mint amikor először bevezették őket még októberben.

Karácsonykor maximum öt napra enyhíteni fogják a korlátozásokat, de ennek részletei a hét végére várhatók, mivel Skóciával, Walesszel és Észak-Írországgal még folynak a tárgyalások a javaslatokról, amelyek lehetővé tennék három vagy több háztartás összejövetelét a karácsonyi ünnepségre. Mr. Johnson ugyanakkor mindenkit figyelmeztetett arra, hogy „a vírus nem fog karácsonykor fegyverszünetet ajánlani az embereknek”, és arra kérte a briteket, hogy gondolják át alaposan az idős rokonokkal való találkozást az ünnepek alatt.

Az új regionális szabályrendszer szerint, amely december 2-án éjfél után lép hatályba, ha a képviselők a jövő hét eleji szavazáson jóváhagyják, az összejövetelekre vonatkozó „hatos szabály” visszaáll beltéren és szabadban is az 1. készültségi szintű területeken. A háztartások és a támogató buborékok beltéri keveredése a 2. és a 3. készültségi szinten tilos lesz. Másokkal találkozni csak parkokban és egyéb szabadtéri, nyilvános helyeken lehet majd.

Az első készültségi szinten a kocsmák és éttermek csak asztali kiszolgálást biztosítanak, míg a 2. szint vendéglátóhelyei csak akkor nyithatók meg, ha rendes főételeket is felszolgálnak, a harmadik készültségi szint alá eső helyeken pedig csak elvitelre és kiszállításra lesz lehetőség. A harmadik szinten a szállodáknak és egyéb szálláshelyeknek be kell zárniuk.

Az új szabályok értelmében a kocsmákban és éttermekben az utolsó kört legkésőbb este 10-kor lehet majd kikérni, azonban a nyitvatartási időt kitolják 11-ig, hogy ne hatalmas tömegek hömpölyögjenek az utcákon (mert mindenki egyszerre hagyja el a helyeket).

Legfeljebb 4000 néző engedélyezett a szabadtéri sporteseményeken az 1. készültségi szint alá eső helyeken és 2000 a 2. szinten, a helyszín befogadóképességének legfeljebb 50% -áig, de az események továbbra is zártkapusak lesznek a 3. szinten. A beltéri sportesemények esetében a maximális létszám az 1. készültségi szinten 2000 fő lesz és 1000 fő lesz a 2. szinten.

A színházak kinyithatnak de legfeljebb 1000 nézőt fogadhatnak az 1. és 2. szinten, a helyszín befogadóképességének legfeljebb 50% -áig. A múzeumok és a galériák az 1. és 2. szinten nyitva tarthatnak, míg az uszodák egész Angliában használhatók lesznek. Az esküvőkön maximum 15 ember vehet részt.

Az összes területet 14 naponta felülvizsgálják majd, és a most bevezetésre kerülő rendszer március végéig még biztosan megmarad. Azt, hogy az ország egyes területei melyik készültségi szint alá lesznek besorolva csütörtökön fogja a kormány hivatalosan is bejelenteni.         Forrás

Megosztás