Enyhíteni akarnak a karanténnal kapcsolatos szabályokon az EU-ban 1

A koronavírus miatt kockázatosnak minősített ország területéről haza érkezők számára enyhíthetik a karanténnal kapcsolatos szabályokat az EU-ban. A tagállamok egészségügyi miniszterei a pénteki nap folyamán tárgyaltak erről.

Enyhíteni akarnak a karanténnal kapcsolatos szabályokon az EU-ban 3

Az EU Tanácsának élén álló német kormány egészségügyi minisztériuma nemrégiben elárulta, hogy a videokonferencia résztvevői egyetértettek abban, hogy a kockázatos országokból EU-tagállamba belépőket legkevesebb tíz napra mindenképp karanténra kell kötelezni.

A jelenleg érvényben levő szabályok szerint tizennégy napra kell karanténba vonulni a fertőzés fokozott kockázatával sújtott régiókból jövőknek. A pénteki megbeszélés alapján ezt az időt csökkentenék tíz napra. Természetesen a karantén most is kiváltható negatív teszttel, de az első tesztet rendszerint csak a karantén ötödik napja után szabad elvégeztetni.

Németországban a karantén időtartamának meghatározása a felelős tartományi kormányok hatásköre. Jens Spahn szövetségi egyészségügyi miniszter az EU-s kollégákkal folytatott megbeszélés után azt is elmondta elmondta, hogy mindent megtesz, hogy országosan egységes szabályozás alakuljon ki. Elmondása szerint nem az a kérdés, hogy valamely megoldás helyes vagy helytelen, mert a 10 vagy akár a 20 napig tartó karantén mellett is szólnak érvek. Ami biztos, hogy minél hosszabb ideig van karanténban egy fertőzésgyanús személy, annál jobban ki lehet kiszűrni a fertőzötteket és megelőzni a vírus terjedését. A koronavírussal kapcsolatos nemrég ismertetett egyik elemzés szerint egyébként a veszélyesnek minősített országokból hazatérőkre vonatkozó 14 napos karantén száz fő közül kettőt nem szűr ki míg, a 10 napos karantén négyet.

Az biztos, hogy az első hullám egyik fő tapasztalata az volt, hogy a legtöbb ország gazdasága nem bír ki több csapást a vírus miatt. Nagy-Britannia, Magyarország és az EU többi országa is mostanra már az egészségügyi biztonság és a járvány okozta gazdasági károk között próbál egyensúlyozni. Van ahol több, van ahol kevesebb sikerrel.

A legfrissebb statisztikák szerint az elmúlt 24 órában Magyarországon 510 fővel emelkedett a koronavírusban megbetegedett száma, így ezzel 7892 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Ugyanez a szám Nagy-Britanniában 1940 fő volt vagyis közel négyszer annyi, ami május 30. óta sajnos a legmagasabb nepi adat.     Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után