Elmaradhat a minimálbér emelés Nagy-Britanniában a koronavírus miatt 1

A koronavírus járvány költségei azt jelenthetik, hogy Nagy-Britannia nem engedheti meg magának a tervezett minimálbér emelést, ami a jövő év elején lett volna esedékes.

Elmaradhat a minimálbér emelés Nagy-Britanniában a koronavírus miatt 3

A britkormány tehát be akarja húzni a vészféket az áprilisban tervezett óránként 8,72 fontról 9,21 fontra történő emelés kapcsán – írta a Telegraph. Rishi Sunak, brit pénzügyminiszter korábban azt tűzte ki célul, hogy a minimálbér, ami jelenleg a 25 évet betöltöttekre vonatkozik, 2024-re az ország átlagfizetésének kétharmadát érje el, és jövő áprilistól terjedjen ki mindenkire, aki 23 éves vagy annál idősebb.

De a pénzügyminiszter tanácsadói, az alacsony fizetéssel foglalkozó bizottság tagjai azt tanácsolják, hogy a járvány óriási költségei miatt későbbre tolja el ennek a határidejét. Az alacsony fizetéssel foglalkozó bizottság néhány tagja úgy gondolja, hogy ha megemelik a minimálbért, akkor a vállalatok egy jelentős része nem tudja majd ezt a fizetést biztosítani minden alkalmazottjának a jelen körülmények közt, és az amúgy is egyre rosszabb munkanélküliségi ráta még tovább nő.

A Kereskedelmi Szakszervezet kongresszusa a metro.co.uk-nak azt mondta a téma kapcsán, hogy: “teljesen helytelen lenne” befagyasztani “a minimálbéres munkavállalók fizetését, ugyanis pont ők voltak az egyik kulcsfontosságú szereplő” abban, hogy az ország átvészelje a válságot.

Egy másik lehetőség, amelyet megvitatnának a kereskedelmi csoportokkal és a szakszervezetekkel, az inflációt követő kisebb emelés lenne. Bryan Sanderson, a bizottság elnöke a The Telegraphnak elmondta: „A mai bizonytalan világban nincs sok nyertes. Hozzájárulásunk ahhoz, hogy segítsünk a legjobb megoldás kiválasztásában, egy szigorú kutatáson és hozzáértő elemzésen alapuló ajánlás nyújtása lesz, amelyet az akadémikusok és az iparágak mindkét oldala segít. ”

Frances O’Grady, a Kereskedelmi Unió Kongresszusának főtitkára a metro.co.uk-nak elmondta: „Sok kétkezi munkás van azok közt, akik segítettek átvészelni a válságot, – ideértve az ápolókat és a szupermarketek alkalmazottait is – és közülük rengetegen minimálbéren vannak. Teljesen helytelen lenne befagyasztani a fizetésüket. A kormány nem tagadhatja meg a minimálbér-emeléssel kapcsolatos ígéretét. Alacsony fizetésű munkavállalók milliói küzdenek a megélhetésért. Az ilyen hozzáállás nem elfogadható egy járvány idején de semmikor máskor sem.”

A jelenlegi minimálbér egyébként:

  • gyakornok: £4.15
  • 18 év alatt: £4.55
  • 18 és 20 között: £6.45
  • 21 és 24 között: £8.20
  • 25 és több: £8.72

Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után