London központját biciklis tüntetés bénította meg, az egyre gyakoribb késelések kapcsán. A London Bridge-től egészen az Oxford Streetig BMX-es és mountain bike-os fiatalok lepték el az Egyesül Királyság utcáit, a #BikesUpKnivesDown erőszakellenes kampány nevében.

A „BikeStormz” nevezetű esemény közel 4000 biciklist bírt rá, hogy keresztülvonuljon London belvárosán. A szombati esemény szervezője a 19 éves „Jake100” és „MAC” voltak, akik mindketten a biciklis kultúra embereket összehozó erejét hirdették.

„MAC a következőket mondta a „The Independent”-nek: „Ez az eddigi legnagyobb megmozdulása a fiataloknak a késes bűnözés ellen. Azt szeretnénk, ha az emberek letennék a fegyvereket, letennék a késeket és mindenki élné és szeretné az életét békében és kölcsönös tiszteletben. Soha ne hagyd el a lakásod úgy, hogy rossz szándék lakozik benned.”

A mozgalom 2014-ben indult, egy nagy londoni túraként, amihez már 9 éves kortól is csatlakozni lehetett. A közösség azóta kinőtte magát és a Metropolitan Police, valamint a Londoni Polgármesteri Hivatal támogatását is élvezi.

Bike Life Tv, ami szintén a közösség tagja, egy bringás közösség, amely platformot ad számukra, ami a megérdemelt nyilvánossághoz segítheti őket, a szociális akadályok lebontásával.

Múlt éjjel egy díjátadó keretében ismerték el a fiatal bringások törekvéseit.

„Jake100” és a 13 éves Ruby Bailey is elismerésben részesült, aki szintén a BikeStormz szervezetével biciklizik és az egyetlen női bringás a „Street Elitez” csapatában. Ő így vélekedett az eseményről: „Ez az év nagy biciklis felvonulása. Mindannyian összegyűlünk az ország minden szegletéből, Birminghamtől Cardiffen át mindenhonnan jelen voltak.”

„Mi nem szeretnénk problémát okozni. Mindenki úgy gondolja, hogy igen, de ez nem igaz. Néhányan közülünk részesei voltak a késeléseknek a múltban, de felhagytak ezzel az élettel és jó útra tértek.”

Az eseményen minden korosztály képviseltette magát, beleértve a középkorúakat. A 38 éves „Ice” szintén a „Street Elitez” tagja.

„Mi egy pozitív mozgalom részesei vagyunk. Tanításra születtünk és a legjobb üzenet egyszerűen annyi, hogy le a késekkel, fel a bringákkal. Vonuljunk egy családként. A szívünk mélyén ugyanazt szeretnénk, szóval osszuk meg ezt egymással és élvezzük ki. Le a fegyverekkel, hiszen szeretetre születtünk mindannyian.

A 14 éves nyugat-londoni MJ szocializálódni érkezett az eseményre, hogy megismerje azokat, akikkel eddig csak online társalgott. Félt, hogy elveszíti a barátait egy késelésben akár, és örömmel fogadta, hogy a rendőrség is az esemény mellé állt.

„Poénból vagyok itt, semmi másért. Semmi rosszat nem teszünk, hiszen inkább ide jöttem, minthogy rosszat tegyek, mert nem akarom a barátaimat a hírekben viszontlátni. Inkább mi ezt tesszük.”

„Nem szeretnénk ha olyan dolgok történnének. Szeretném látni a barátaimat a következő napon, szeretnék rájuk emlékezni, szeretném őket örökké látni. Nem akarok az a gyerek lenni, aki úgy éli le az életét, hogy „Ó, én sok barátot veszítettem.””

Idén 55 halálos eset volt Londonban, beleértve a 17 éves Tanesha Melbourne-Blake esetét, akit Tottenhamben lőttek le hétfőn, miközben 6 tinédzsert késeltek meg 90 percen belül másnap.

A Metropolitan Police vezetője, Cressida Dick tagadta, hogy elveszítették volna a kontrollt London utcái felett, de elismerte, hogy az agresszív bűnözés hulláma, ami végigsöpör a fővároson, igencsak aggasztó.  Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás